Depilacija voskom

Depilacija voskom jedna je od najstarijih metoda uklanjanja dlačica. U sjevernoj Africi žene se od davnina...

Uklanjanje dlačicaDepilacija voskom jedna je od najstarijih metoda uklanjanja dlačica. U sjevernoj Africi žene se od davnina služe voskom ili šećerom, koje su pripravljale same za kućnu upotrebu. Obično je to veća kugla dobivena topljenjem šećera tj. karamela koja se valja po tijelu kako bi se iščupale dlačice.

U Europi se tradicionalno koristi gušći oblik voska. Prvo ga treba zagrijati kako bi postao tekuć, a zatim ga nanijeti na kožu drvenim štapićem. Koriste li se vješto, obje metode daju izvrsne rezultate, glatku i nježnu kožu bez dlačica tijekom tri do četiri tjedna nakon depilacije.

Ako niste dovoljno spretni primjena voska kod kuće možebiti problematična. Da bi se izbjegle sve zamke, potrebna je uistinu uvježbana ruka. Prvo, vosak ne smije teći posvuda oko mjesta koje depilirate, tj. mora biti zagrijan do određene odgovarajuće temperature i gustoće. Zatim ga treba u odgovarajućem trenutku odlučno povući s kože kako bi se s njime bezbolno uklonile sve dlačice. U protivnom, mogu se pojaviti modrice i crvenilo.

Srećom, i to se u nekoliko zadnjih godina promijenilo. Sve je počelo u 80-im godinama, s pojavom zavoja s hladnim voskom kojim se lakše rukuje. Prava revolucija nastupila je tijekom 90-ih s pojavom novih voskova koji se griju u mikrovalnoj pećnici, nanose se valjanjem na kožu, a uklanjaju vodom.

Voskom depilacija

Od tada se sve vrste voskova za depilaciju i dalje usavršavaju. Proizvođači se danas koriste raznim smolama koje ne treba jako zagrijavati. Bolje se razmazuju na kožu, a pritom se ne treba bojati opeklina. Na raspolaganju su i posebna ulja kojima se ostatak voska uklanja s kože.

Komentari