Čišćenje lica

Da bi koža blistala potrebno je redovno čišćenje i njega, te adekvatno izabrani preparati i tretmani kojima ćete se pritom služiti.

Čiščenje licaDermatolozi i kozmetičari savjetuju nam da lice čistimo dvaput dnevno - ujutro i na večer. Kad je vruće, možemo to učiniti i nakon jakog znojenja - makar to bilo treći put taj dan. Upravo zato treba koristiti blage preparate, nemasnih tekstura.

Tonirane kreme
Tekući puder zamijenite toniranom kremom za masnu kožu s mat-efektom. Šminku nemojte fiksirati puderom u prahu jer ćete - kad se pomiješa sa znojem i masnoćom - samo napraviti ‘blato’ na licu.

Piling
U obvezni dio rutine ljepote, ali i zdravlja kože, ubraja se piling, koji je ljeti potrebniji nego zimi. Ako vaša koža zahtijeva ‘pilingiranje’ zimi dvaput mjesečno, ljeti možete prijeći na tjedni ritam - ali blažim preparatima, koji minimalno ‘isušuju’ kožu te sprečavaju neželjeni sjaj. Drugim riječima, piling mora biti usklađen s Ph vaše kože. Ne trljajte grubo, tek toliko da osjetite da je koža zaglađena i očišćena.

Upijajući listići
Kao završni udarac u borbi za mat-kožu koristite posebne papiriće za upijanje masnoća. Papir nježno prislonite na T-zonu (čelo, nos i brada), ostavite nekoliko sekundi, i on će upiti masnoću - a šminka će ostati na mjestu.

UV zaštita
Dermatolozi sa svih nas strana bombardiraju podatkom kako uvijek trebamo koristiti zaštitu od sunca. Za lice je veoma bitno nabaviti preparat koji neće dodatno zamastiti kožu i začepiti pore nego naprotiv - matirati je. U skupinu ‘mat’ preparata ubrajaju se emulzije s mineralnim filtrima, koji funkcioniraju poput fizičkog štita (jer raspršuju UV zrake od površine kože), a uz to i blago isušuju.

Pazite što jedete
Previše začinjena hrana samo pridonosi izlučivanju znoja i masnoća na koži. Unosite mnogo vode u organizam te jedite što više povrća i voća.

Nove teksture
Ljeti promijenite navike u noćnoj njezi: ako ste dosad koristili kremu, nabavite losion ili emulziju, i ne pretjerujte s količinom. Obilato korištenje noćne kreme ljeti rezultira masnom i umornom kožom. Nakon što ujutro očistite lice, ne zaboravite hidratizirati kožu; u suprotnom, ona će ‘presušiti’ i taj manjak vlage pokušati nadoknaditi - izlučivanjem sebuma. Stoga treba koristiti nježnije teksture, najbolje gel-kreme koji se lagano upijaju.

Maske
Barem jednom tjedno nanesite masku za lice, najbolje na bazi prirodne gline koja čisti, apsorbira masnoće i djeluje antiseptički. Iskušajte masku s blatom iz Mrtvog mora, koje treba koristiti jednom do dva puta tjedno, ostaviti na licu 2 minute te onda isprati.

Komentari