Suha koža - kako ju njegovati?

Nesretni ste jer teško pronalazite kremu koja će vašu kožu učiniti mekanom i osloboditi vas neugodnog osjećaja zatezanja?

Nesretni ste jer teško pronalazite kremu koja će vašu kožu učiniti mekanom i osloboditi vas neugodnog osjećaja zatezanja? U zimskim mjesecima tegobe sa suhom i isušenom kožom su vrlo česte. Razlozi su suhi zrak u grijanim prostorima te vjetar i hladnoća na otvorenom koji oštećuju zaštitni hidrolipidni sloj na površini kože.

Prvi problemi zbog suhe kože, primjerice svrbež i iritacije, pojavljuju se već u dojenačko doba. Crvenilo i suhoća obraza, pregiba na vratu ili sličnih žarišta na tijelu mališana koja ga nesnosno svrbe, opravdano uznemiruju roditelje. Slične se promjene mogu pojaviti u bilo kojoj životnoj dobi, no najčešće su kod djece i starijih.
 

Suha koža

Zašto se razlikujemo po tipu kože i zašto ona postaje suha, pokazuju istraživanja. Otkriveno je da su za proizvodnju lipida i sastojaka koji je ovlažuju - odgovorne stanice kože. A kad one zakažu u proizvodnji, makar samo jednog od tih sastojaka, dolazi do neravnoteže u građi međustaničnih lipida i zaštitnog hidrolipidnog sloja na površini kože. Rezultat je suha koža sklona isušivanju. Nanesemo li na nju preparat sa sastojcima čija je kemijska struktura slična sastojcima hidrolipidnog sloja, obnovit će se površinski sloj i poboljšati kvaliteta kože.

Budući da ne proizvodi dovoljno esencijalnih masnih kiselina i ceramida, a u površinskom sloju joj nedostaje uree, suha koža je hrapava i sklona upalama. Brže stari, na njoj se ranije pojavljuju sitne bore oko očiju, nema sjaja, a najčešće ni ujednačenu boju. Izuzetno je osjetljiva, sklona iritacijama i pucanju, posebno na rukama.

Običan sapun je preagresivan, pa dodatno odmašćuje suhu kožu. Zato je treba prati kremastim sindetima. Dermokozmetički preparati za suhu kožu najčešće sadrže esencijalne masne kiseline. Znamo da njima obiluju orasi, brusnice, maline, suncokret, pšenične klice... No kad ih dobiva samo iznutra, odnosno hranom, zbog poremećaja metabolizma u stanicama površinskog sloja kože suha koža od tih kiselina nema velike koristi. Ali, kad ih izvana unesemo u kožu, ugrađuju se u međustanični prostor i obnavljaju hidrolipidni površinski sloj kože, pa ona postaje glatka, mekana i podatna.
 

Komentari