Koji je tip vaša koža

Poznajemo li tip naše kože, lako je izabrati preparate koji će je najbolje očistiti, zaštititi i nahraniti.

Proizvod njegu lica zato su različite kisele sastava i omjera vode i masnoće. Koža je površinom najveći organ našeg organizma s višestrukom funkcijom. Građena je od tri sloja, što tijelu omogućuje prilagodbu vanjskim i unutarnjim uvjetima, kao što su promjene i tjelesne i vanjske temperature, bolni ili pak ugodni podražaji, mikroorganizmi, te štetni sunčevi utjecaji, lako je snažan štit koji nas čuva, nije potpuno neslomljiva.

Tip kože

Svaka promjena u njezinom funkcioniranju i izgledu može imati značajne posljedice na naše fizičko i psihičko zdravlje. Upravo je stoga važno kako čistimo i svakodnevno njegujemo našu kožu, odnosno održavamo je zdravom. Obzirom da je razvojem dermatologije i osuvremenjivanjem kozmetičkih tehnologija utvrđeno da postoji nekoliko tipova kože, vrlo je važno pravilno izabrati sredstava i kozmetičke preparate. Sredstva za higijenu i njegu treba prilagoditi ne samo tipu kože, nego i godinama života. Osim toga, postoje i razlike između kože žene i kože muškarca.

  • Normalna koža vrlo je nalik na dječju i najrjeđi je tip kože. Elastična je, baršunasta, čvrsta, glatke i napete površine, izlučuje masnoće koliko joj je potrebno.
  • Suha koža je tanka, u mladosti napeta, ali često osjetljiva zbog nedostatka masnoće i vode. Dobro je prokrvljena, ali sklona nadraživanju i crvenilu izazvanim suncem, vjetrom, kozmetičkim proizvodima ili hranom.
  • Masna koža ima izražene proširene pore, može biti sjajna i napeta, ali najčešće je sklona infekcijama zbog pojačanog lučenja žlijezda lojnica.
  • Nečista koža najčešća je kod mladih. Znaci takve kože su miteseri, crveni i gnojni prištići i sjaj.
  • Zrela koža je tank i naborana, zbog razlaganja elastičnih vlakana i gubitka vode.

Ako točno odredimo kojeg je tipa naša koža, nećemo imati problema pri izboru kozmetičkih preparata. Svaka njega lica započinje čišćenjem varajućim gelovima ili losionima kojima se uklanja šminka, prašina i znoj.
 

Komentari