Akne

Akne u pubertetu nekako idu "u rok službe". Ali, kasnije u životu su gost kojeg nitko niti želi, niti očekuje.

Iako se radi o bolesti kože tipičnoj za pubertetsku dob i tridesetogodišnjake, nerijetko muče i starije. Akne se pojavljuju na područjima s brojnim lojnim žlijezdama - najčešće na licu, ali i vratu, prsima, leđima, ramenima i ponekad nadlakticama. Istraživanja pokazuju da gotovo 80 posto adolescenata muči neki od oblika akni. Nije neobično da akne spontano nestanu nakon nekoliko godina. Akne mijenjaju izgled kože i time uznemiruju pacijenta. Neliječene akne često cijele ožiljcima. Želite li ih, dakle, izbjeći, akne treba liječiti.

Zbog stresa i PMS-a
Akne nisu posljedica prljavštine. Uz naslijeđeni tip kože, nastanku akni pogoduju hormonske promjene koje se zbivaju u pretpubertetu i pubertetu. Koncentracija androgenog hormona, testosterona, prisutnog i u dječaka i djevojčica, raste u pubertetu. Pod njegovim utjecajem povećavaju se žlijezde lojnice u koži i proizvode sebum (loj). Ujedno nastaje prekomjerno orožnjavanje unutar izvodnih kanala lojnih žlijezda, što dovodi do otežanog otjecanja loja i stvaranja
"čepova". Nastaju miteseri (otvoreni komedoni s crnim sadržajem), sujedice (zatvoreni komedoni koji se izdižu iznad razine kože) i papulopustule (pristići s gnojnim vrhom). Opisane promjene tipične su za pubertetske akne.

Bobjedite akne

CandyBox Images/Shutterstock.com

Prve akne mogu se pojaviti i u dobi od 9 godina i nazivamo ih prepubertetske akne. Ako se radi o težem obliku akni s bolnim čvorovima iz kojih na pritisak izlazi gnojnosukrvavi sadržaj govorimo o cističnim aknama. Češće su kod dječaka i mladića. Akne u odrasloj dobi nastaju zbog hormonskih poremećaja, u trudnoći, kod žena koje uzimaju hormonske kontracepcijske tablete ili nakon
prestanka uzimanja. U Francuskoj je provedeno veliko istraživanje u koje je uključene 20.000 žena u dobi od 25 do 4 (godina. 41 posto ispitanica još uvijek ima akne koje se pojavljuju i pogoršavaju perimenstrualno ili uz stres. Svoju koži opisuju kao osjetljivu i skloni aknama. Medu njima, svaka četvrta žena liječi svoje akne po preporuci dermatologa.

Promjene slične aknama mogu biti izazvane i nekim sastojcima u kozmetici, kao što su lanolin i lanolinu slični emulgatori. Takve promjene nazivamo acne cosmetica. Nuspojava nekih lijekova mogu biti promjene kože koje podsjećaju na akne.

Ako imate kožu sklonu aknama, perite je blagim sindetima seboregulacijskog učinka koji će ukloniti višak masnoće. Voda neka bude mlaka, a pranje maksimalno dva puta dnevno. Prečesto pranje, kao i upotreba klasičnih sapuna kožu će isušiti i izazvati pogoršanje.
Istiskivanje prištića, grebanje i bušenje može rezultirati pogoršanjem s još izraženijom upalom i crvenilom, pojavljivanjem novih prištića i cijeljenje ožiljcima. Akne ne izaziva krivi način prehrane. Neki primjećuju da se akne pogoršavaju nakon obilnih masnih obroka (majoneza, prženi krumpir, punomasni sirevi, čokolada...) njima savjetujemo da smanje unos tih namirnica u organizam.

Zbog pudera još gore
Prekrivanje kože tekućim, kompaktnim ili puderima u prahu najčešće pogoršava akne. Najpogodniji su preparati a kojima je naznačeno da su "oil free" i antikomedogeni. Svake večeri potrebno je losionom ukloniti šminku s lica, te potom kožu oprati blagim sindetom i vodom.
Dermokozmetičke linije nude i obojene emulzije sa sebo-regulacijskim učinkom. One će spriječiti prekomjerno stvaranje sebuma, a pigmentom prekriti nedostatke. Kosu perite izbjegavajući kontakt lica sa šamponom. Lice zaštitite i od laka, odnosno gela i drugih preparata za kosu.

Antibebi pilule pomažu
Liječenje akni je dugotrajno i prosječno traje šest do osam mjeseci. Zahtijeva strpljivost pacijenta te pridržavanje uputa dobivenih od dermatologa i redovite kontrole. Način liječenja ovisi o obliku akni, dobi pacijenta i prethodnim tretmanima. Dermatolog će za lokalnu primjenu preporučiti sindete za pranje sa seboregulacijskim i antiseptičkim učinkom, antibiotske losione, kreme ili gelove koji sadrže estere retinola, benzoil peroksid, azelaičnu kiselinu ili kreme sa al-fa-hidroksi kiselinama (AHA). Ti produkti mogu izazvati piling kože i prekomjerno isušivanje. Tada liječnici obično savjetuju prekid tretmana kroz dva do tri dana, te u njegu kože uključuju kreme s učinkom dubinskog vlaženja. Blagi kemijski piling sa salicilnom kiselinom ili alfa-hidroksi kiselinama omogućuje otvaranje pora kroz keratolitički učinak. Najčešće se preporučuju za liječenje mitesera.

Mikrodermoabrazija je postupak koji primjenjujemo za uklanjanje zaostalih nepravilnosti kože i ublažavanje ožiljaka te ujednačavanje boje. Antibioticima se liječe srednje teški i teški oblici akni. Hormonske kontracepcijske tablete mogu značajno poboljšati stanje kože.

No, treba znati da istovremeno uzimanje antibiotika i hormonskih kontracepcijskih tableta može smanjiti kontracepcijski učinak, stoga za sigurnu zaštitu od trudnoće koristite i ostale oblike zaštite.
Nakon završenog liječenja kožu treba njegovati preparatima prilagođenima njezi masne kože i kože sklone aknama. Upotrebom kvalitetnih preparata koža će biti ljepša, a vi ćete se osjećati bolje. Stoga se radi lakšeg odabira preparata obratite dermatologu.
 

Komentari