Akne

Akne uzrokuju hormoni, čija se razina tijekom adolescencije povećava.

Akne uzrokuju hormoni, čija se razina tijekom adolescencije povećava. Hormoni uzrokuju da lojnice proizvode više sebum, koji začepljuje pore i stvara prištiće, miteser i akne. Prištići i akne se obično pojavljuju na licu, vratu, grudima, leđima, ramenima i nadlakticama.

Prištići nakon nekoliko godina nestaju, čak i bez liječenja dok se u slučajevima s aknama treba veća pažnja i dermatološki tretman, ako se akne ne liječe mogu ostaviti trajne ožiljke na licu. Trudnoća, menopauza ili prestanak uzimanja hormonskih tableta također mogu potaknuti nastanak akni kod odraslih.

Problematična koža sklona aknama

Ako ste skloni aknama koristite kozmetiku koja ne sadrži masnoće. Preporuča se kozmetika na bazi vode odnosno hidranta sredstva i make-up. Ne zaboravite ukloniti svoj make-up svaku noć prije odlaska u krevet s blagim hidratantnim sredstvom za čišćenje Npr. Avene blagi gel za čišćenje. Nježno sredstvo za uklanjanje šminke i nečistoća s osjetljive kože. Nemojte kidati ili stiskati prištiće, posjetite dermatologa on će preporučiti pravi tretman za vas. Tretmani može varirati i on je individualan npr. korištenje kreme, antibiotika, kontrola hormona s antibebi pilulama, mikrodermabrazija, kemijski piling ili injekcije kortikosteroida.
 

Komentari