Zašto se pojavljuju akne i prištići?

Lojne žlijezde kao i folikuli imaju receptore za androgene hormone. Akne su jedan od simptoma androgenizacije. Najčešći kožni problemi dešavaju se upravo u pubertetu, kada se pojačava kožna aktivnost.

Lojne žlijezde kao i folikuli imaju receptore za androgene hormone. Akne su jedan od simptoma androgenizacije. Najčešći kožni problemi dešavaju se upravo u pubertetu, kada se pojačava kožna aktivnost.

Akne se najčešće pojavljuju u seboroičnim područjima kao što je vlasište, lice, prsne kosti i slično. Nakon puberteta, kada osoba ima oko 20 godina, one se povlače, no postoji slučajeva kada se akne zadrže i do 30. godine, pa i dulje. Ovo se najčešće događa kod žena, no treba naglasiti da se akne opasnijeg oblika pojavljuju kod muškaraca.

Prištići i akne
wavebreakmedia-ltd/Shutterstock.com

Vrlo važnu ulogu u nastanku prištića imaju hormoni, nasljeđivanje i bakterijska infekcija. Glavni čimbenik u nastanku akni je pojačano lučenje loja. Još jedan od čimbenika su i spolni hormoni, jer kada dođe do izmjene između estrogena i androgena dolazi do povećanja lojnih žlijezda, dakle do jačeg lučenja loja u folikule.

Ako je folikul širok i u njemu se nalazi crna točkica, radi se o otvorenom komedonu, no ako je zatvoren i izgleda kao bijeli mjehurić, onda se radi zatvorenom komedonu. U komedonima se nalazi i velik broj mikroorganizama koji pomažu u nastanku akni jer djelovanjem svojih enzima nakupljaju loj i orožnjavaju. Folikul puca zbog zastoja loja, te razbaci svoj sadržaj na okolinu. Nakon što se to dogodi dođe do upalne reakcije i nagomilavanja upaljenih stanica, a to se očituje stvaranjem gnojnih čvorova.

Terapija ovisi o tipu i veličini akne. Od velike je važnosti pravilno istiskivanje prištića, pa je stoga najbolje posjetiti dermatologa kako bi on to pravilno napravio. Vrlo je važna i higijena kože, to se postiže umivanjem u toploj vodi i sapunu dva puta dnevno, nakon čega slijedi čišćenje mješavinom alkohola i salicilne kiseline. Vrlo je važno zdravo se hraniti, loša prehrana uvelike uništava ten i čini nas starijima nego što to zapravo jesmo. Stres je veliki uzročnik problematične kože, pokušajte ga svesti na minimum.

Komentari