Yuri Arcurs/Stockimages

Može li komunikacija zacijeliti rane?

Stručnjaci su nedavno došli do zapanjujućih otkrića, prednosti dobre komunikacije idu puno šire od samo razvoja naše psihe.

Svima nam je dobro poznato da je dobra komunikacija sa partnerom neophodna da bi veza bila dobra i zdrava. No, stručnjaci su nedavno došli do zapanjujućih otkrića, prednosti dobre komunikacije idu puno šire od samo razvoja naše psihe.

Dokazano je da osobe koje redovito razgovaraju i komuniciraju sa svojim partnerom imaju veće šanse da će im rane i ožiljci brže zacijeliti. Studije su se pozabavile pitanjem veze između tjeskobe u odnosu sa partnerom i oslabljenog imuniteta. Stručnjaci su čak nanijeli male ozljede na koži pojedinih sudionika istraživanja i ostali zapanjeni kako je rana brže zacijelila kod osoba koje su redovito razgovarale i komunicirale sa svojim partnerom.

Ključno otkriće je kako osobe koje nemaju stresa u vezi imaju jači imunitet jer im se smanjila razina kortizola a povećala brojka T stanica. Kortizol je hormon koji se pojavljuje pri stresu i oslabljuje naš imunitet, a samim time i sposobnost brzog zarastanja rana. S druge strane T stanica, koja je povezana sa poboljšavanjem imunološkog sustava, je prisutnija kod parova koji redovito komuniciraju.

Kao što smo vidjeli iz ovoga istraživanja, komunikacija je vrlo važna kako bi i naš organizam bio zdrav. Stručnjaci i dalje provode istraživanja da vide utječe li komunikacija i na ostale probleme koji se mogu pojaviti na našem tijelu. Već je dokazano da osim dana zdrava veza i redovita komunikacija vrlo dobro utječe na pravilan rad srca i krvih žila, te na naš mozak. Stoga, izgladite sve svoje probleme u vezi i redovito komunicirajte kako bi i vi i vaš partner bili zdravi.

J.B.

Komentari