l i g h t p o e t/Shutterstock

Koja su to najprljavija mjesta u kuhinji?

Sve kuhinje, pa čak i one koje se na prvi pogled čine besprijekorno čiste i bez površinske prljavštine mogu biti pune različitih bakterija i bacila.

Žarišta bakterija i bacila su najčešće ona mjesta za koja nikad ne bi posumnjali da to mogu biti. Ovi mikrobi se sa iznimnim lakoćom šire i polako sa daski za rezanje, ručki za otvaranje elemenata i kuhinjskih površina mogu doći u vaš organizam preko hrane koju unosite u njega.

Mikrobi se ne mogu vidjeti sa golim oko, stoga bi bilo jako dobro da se zapitate jeste li sigurno dobro dezinficirali vašu kuhinju ili ste pak samo još više raširili bacile po njoj. Unatoč svemu ovome ne postoji mjesto za paniku, uz malo pozornosti i pripreme možete vašu kuhinju učiniti čistim mjestom bez straha od bakterija.

Spužve

Samo zbog toga što koristite spužve za čišćenje, to ne znači da su te spužve čiste. Stručnjaci napominju da su spužve jedne od najprljavijih predmeta koje imate u svojoj kuhinji. Jedna vrlo velika greška koji radi veliki broj ljudi je ta da prvo obrišete sudoper sa spužvicom, i nakon toga sa tom istom spužvicom čistite kuhinjske elemente. Sudoper je najprljavije mjesto u vašoj cijeloj kući, pa možete i sami zaključiti da se u njoj nalazi najveći broj mikroba. A vi svakako ne želite te mikrobe iz sudopera prenijeti na ostale kuhinjske elemente, pogotovo ne na mjesta na kojima pripremate hranu.

Najbolji način da to spriječite je kupovina novih spužvica, i to vrlo često. Spužvice nisu nešto pretjerano skupa investicija. Spužvice često iskuhavajte, pa ih možete koristiti duže.

Kuhinjske krpe

Ljudi često misle da su njihove kuhinjske krpe čiste jer one najčešće služe za sušenje opranih tanjura i ostalih pribora, te za sušenje ruku nakon pranja. No kada se tanjuri i ostali pribor osuše, kuhinjska krpa i dalje ostaje mokra. Vlažnost u kombinaciji sa toplim zrakom iz kuhinje čini ih savršenim mjestom za širenje mikroba. Stručnjaci napominju da je vrlo važno često prati kuhinjske krpe i prokuhavati ih.

Ručka na vratima od hladnjaka

Mikrobe koje obično možemo pronaći na hrani možemo isto tako vrlo lako pronaći i na ručki vrata od hladnjaka. Stručnjaci napominju da je najveći problem prilikom pripreme hrane u kuhinji prelazak bacila sa ručke od vrata hladnjaka na hranu. Ljudi najčešće nisu niti svjesni da ovo čine. Može vam se dogoditi da pripremate meso i posegnete u ladicu da izvadite vilicu ili nož, na ovaj način ste prebacili bacile sa mesa na ladicu i sve predmete koji se nalaze u ladici.

Pranje ruku je najbrži i najjednostavniji način da spriječite ovo širenje bakterija i bacila. Najveći problem je što ljudi ne znaju kako pravilno oprati ruke. Kako bi pravilno oprali ruke, vrlo je važno da ih držite ispod mlaza mlake vode i polako utrljavate sapun najmanje 15 sekundi, a nakon što ih isperete, dobro osušite čistim ručnikom ili ubrusom. Ako koristite dlan za zatvaranje vode, niste napravili ništa, jer bakterije i bacili koji su bili na vašim rukama su prije pranja prešle na slavinu, a nakon što operete ruke i zatvorite slavinu oni će opet doći na dlan.

Komentari