SL/Shutterstock

Blagodati vode

Voda je izvor brojnih blagodati, a uz to organizmu donosi životno važne minerale i oligoelemente.

Zimi i ljeti, voda je za tijelo upravo dragocjena (ljeti zbog topline i sunca tijelo više izlučuje). Jedino voda pomaže tijelu da izluči štetne tvari koje prirodno proizvodi. Uz pomoć 3 milijuna žlijezda znojnica i njihovih sitnih dvosmjernih kanalića, dnevno izlučimo otprilike 0,7 litara tekućine. U vrijeme velikih vrućina ili zbog većeg tjelesnog napora, tijelo može izlučiti čak 4 litre tekućine. Kako bismo spriječili dehidriranje, preporučenu dnevnu količinu od jedne i pol litre vode treba udvostručiti ili čak utrostručiti. Voda je izvor brojnih blagodati, a uz to organizmu donosi životno važne minerale i oligoelemente. Piti da bi se poboljšalo izlučivanje, prva je odluka koju trebate donijeti, iako ne i jedina.

Budite aktivni

Svakoga dana budite barem malo aktivni. Tako ćete, uz barem dvije litre vode koju popijete, lakše izlučiti štetne tvari. Iako prehrana pomaže, upravo je kretanje nezamjenjivi saveznik zdravlja i lijepog izgleda: uspinjite se stubama, vozite bicikl ili hodajte.

Vježbati možete više puta dnevno (dok gledate televiziju, u stanci na poslu, ne koristeći se dizalima). Lakše ćete izlučiti štetne tvari, a uz to ćete ojačati mišiće.

Ako tomu dodate i male trikove poput držanja nogu u povišenom položaju dok gledate televiziju, malo podignutog donjeg dijela kreveta dok spavate (dovoljan je jedan jastuk), podloška za stopala dok radite za računalom, i uza sve to pazite na pravilno držanje tijela, poboljšat ćete optok krvi i potaknuti izlučivanje štetnih tvari iz organizma.

Naučite i jednostavnu vježbu za održavanje trbuha ravnim: ispružite se na leda, sagnite koljena i povucite ih prema nosu. Ispružite noge i nastojte ih podići okomito (u položaj svijeće), a potom ih sporo sagnite i vratite se u početni položaj. Vježbu izvodite sporo i ponavljajte 10 puta (u svakom položaju 5 puta duboko udahnite dok se opuštate, a pri naporu sporo ispuštajte zrak). Ovom ćete vježbom ojačati trbušne mišiće i potaknuti optok krvi. Rezultat: uvijek ravan trbuh i lagane noge.

Čistite

Čak i ako nemate problema s dreniranjem limfe, nećete se osjećati laganom i elastičnom ako vam je kosa masna, a lice prekriveno suvišnim sjajem. Koristite šampon koji temeljito odnosi s kose i kože vlasišta sebum, prašinu i druge nečistoće. Osim mlijekom za čišćenje, lice svakodnevno očistite i tonikom. Nježan i osvježavajući tonik s površine kože uklanja sebum i suvišne nakupine minerala. Posebice je masnoj koži potrebna specijalna, "mat" njega (pjene i maske za čišćenje, podloga protiv suvišnog sjaja i slično).

Trljajte

Njega lica i tijela počinje temeljitim čišćenjem - peelingom. Sitne granule peelinga mehanički odnose mrtve stanice i prašinu koja se zavukla u pore te daje koži "bolesnu" sivu boju. Zrnca prirodne strukture kože postaju nježnija, koža pročišćena i mekša upravo zahvaljujući masaži kružnim pokretima, a ispiranje vodom odlično je osvježenje za kožu. Peelinzi za tijelo imaju isti učinak, a to je da omekšavaju kožu. Najbolji ćete rezultat postići ako posebno inzistirate na područjima gdje je koža grublja (koljena, laktovi, pete,..). Kad se oslobodi mrtvih stanica, tijelo ponovno zadobiva elastičnost, mekoću i tonus. Umjesto rukom, proizvod možete utrljati mekanim "plastičnim cvijetom" ili rukavicom od lufe. Noge masirajte počevši od stopala prema srcu. Time ste ujedno kožu pripremili da bolje i brže upije kremu, mlijeko ili losion, koji ćete nježno umasirati nakon tuširanja ili kupanja.

Masirajte

Ako pravilno odabrane proizvode umasirate pravilnim pokretima, uvelike ćete poboljšati odstranjivanje suvišne tekućine iz lica i tijela. Naime, osjećaj težine i napuhnutosti, kao i usporena cirkulacija, posljedica su upravo lošeg dreniranja ili potpunog nedostatka dreniranja. Optok krvi, dakle, potaknite svakodnevnom masažom i primjenom posebnih proizvoda.

Dlanove prislonite na lice, blago pritisnite, pa opustite pritisak nakon nekoliko sekundi. Ponovite pet puta. Nakon toga nježno štipkajte rubove lica (od brade prema ušima). Osjetit ćete kako se koža "budi", a to je znak da su tekućine procirkulirale. Svako nanošenje kreme oko očiju iskoristite za nježnu masažu donje vjeđe (masirajte oko od unutrašnjeg prema vanjskom kutu). Jedanput tjedno izvedite "udarni" tretman za osvježavanje lica (maska ili ampule). Ti proizvodi sadrže aktivne tvari adstringentnog učinka, koje potiču cirkulaciju, smanjuju "vrećice", dreniraju i imaju učinak blagog liftinga.

Ista pravila vrijede za tijelo. Kad se tuširate, počnite mlazom umjereno hladne vode od stopala prema bokovima. U dobro obrisanu i potpuno suhu kožu umasirajte gel ili kremu protiv težine u nogama. Nakon toga umasirajte kremu protiv celulita na kritična mjesta (bokovi, stražnjica, trbuh...). "Udarni" tretman za tijelo načinite jednom mjesečno, deset dana prije mjesečnice, jer je to vrijeme kad se u gotovo svake žene tekućina pojačano zadržava u tkivima.

J.B.

Komentari