Cuncon/Pixabay

Tri osnovna pravila za lijepu kosu

Kako bi kosa bila zdrava i lijepa, potrebno ju je njegovati. Međutim, potrebno je to raditi na način koji najbolje odgovara vašem tipu kose.

Prosječna će ženska osoba u svom životu (do 65 godine) provesti oko 7 mjeseci svog života uređujući kosu (pranje, sušenje i stiliziranje), međutim, kosa mora biti zdrava i lijepa da bi pridonijela lijepom izgledu. Stoga je treba paziti i štititi kako bi zasjala u punom sjaju i bila zdrava i njegovana.

Šamponi

Od velike je važnosti odabrati odgovarajući šampon za njegu kose. Nije svaka kosa jednaka, stoga svaki tip kose zahtjeva određeni način njege i održavanja. Masna kosa zahtjeva korištenje šampona koji odstranjuje suvišnu masnoću, suha kosa, pak, zahtjeva šampon za regeneraciju oštećenog hidrolipidnog sloja. Nikako se ne treba bazirati na samo jednom šamponu, odnosno jednoj vrsti, vodeći stručnjaci tvrde da trebate mijenjati šampone ovisno o potrebama i vrsti kose. Ne treba ih mijenjati prečesto, naravno, ali budući da se naša kosa mijenja kako se mijenjaju uvijeti u kojima živimo, godišnja doba, ali i mi sami, potrebno je mijenjati ih povremeno. 

Isto tako, kosu ne treba prati prečesto. Optimalno je prati je svaka tri do četiri dana, a u međuvremenu možete koristiti šampone za suho pranje kose, kosu uplesti u pletenice ili si praviti pundže i druge frizure. Poigrajte se sa svojom kosom i isprobavajte nove firzure. Budite kreativni! 

Ispiranje

Vlasište će disati jedino u slučaju ako je kosa dobro isprana, a uz to će i dobiti veći sjaj. Prije su žene u vodu za posljednje ispiranje dodavale i žlicu jabučnog octa koji je davao sjaj kosi. Postoji izreka koja govori da dobro isprana kosa škripi pod prstima. Najhrabrijim ženama preporučujemo još jedan savjet za dodatan sjaj, a to je mlaz hladne vode nakon pranja i ispiranja.

Oblikovanje

Četka i sušilo nakon pranja su najbolji izbor sušenja kose. Oni pomažu ljuskama keratina da se pravilno zatvore. Jednostavno izvlačite vlasi kose sa četkom dok koristite sušilo. No, budite na oprezu, jer nepravilno korištenje ove metode može oštetiti vašu kosu. Preporuča se da sušilo udaljite najmanje 20 centimetara od vlasišta, tj. korijena kose.

Zanimljiva je činjenica kako se crna boja kose najčešće javlja u svijetu, dok crvena čini samo 1% u ukupnoj svjetskoj populaciji, a ona plava tek 2%. Osim toga, kosa je vrlo elastična, pa se tako može "produljiti" za čak 30% od originalne duljine kada je mokra. 

Ako možda želite pustiti kosu da naraste, ona će to u prosjeku raditi brzinom od 15 centimetara godišnje, što je 1,25 centimetara mjesečno ili 0,3 do 0,5 milimetara dnevno. Međutim, trebate imati na umu da iako šišanje neće utjecati na brzinu rasta vaše kose, ono će pomoći u izbjegavanju nastajanja ispucalih vrhova, čime će vaša kosa izgledat gušće i zdravije.

Jedan mali trik koji možete isprobati jest maska od ricinusovog i maslinovog ulja (omjer 30:70 ili 20:80) - ova će maska ubrzati rast vaše kose i učiniti je zdravijom i ljepšom. Stavite masku na kosu i prespavajte, ujutro kosu operite uobičajenim načinom, a zatim uživajte u njegovanoj i mekoj kosi.

L. K.

Komentari