Vaša kosa je ogledalo zdravstvenog stanja vašeg tijela

Na vašoj kosi će se odraziti sve psihičke i tjelesne promijene kroz koje prolazite, bilo da se radi o tjeskobi, stresu, hormonalnim poremećajima itd.

Na vašoj kosi će se odraziti sve psihičke i tjelesne promijene kroz koje prolazite bilo da se radi o tjeskobi, stresu, hormonalnim poremećajima itd.

Neuravnotežena prehrana, pomanjkanje vitamina, minerala, cinka, aminokiselina ili masnih kiselina, ostavit će trag na vašoj kosi. Željezo je važno za očuvanje zdrave i lijepe kose, ako ga kroz namirnice koje svakodnevno jedete ne unosite dovoljno možete zatražiti od svog liječnika dodatak željeza kroz tablete. Jedan od važnih faktora kad su u pitanju vlasi i vlasište je voda. Sve stanice organizma trebaju vodu, pa tako i one odgovorne za rast kose.

Lijepa i zdrava kosa

Flicker, rachel CALAMUSA

Stres izazvan neugodnim događajem može pogoršati stanje kose. Kad ste u lošijoj formi, to se odmah odražava na kosi. To ne treba olako shvatiti, no ne treba ni dramatizirati jer se sve te pojave mogu liječiti na razne načine. Ako ste u lošoj formi, shvatite to ozbiljno i pokušajte pravilnom prehranom nadoknaditi nedostatke da biste postigli tjelesnu i psihičku ravnotežu, jer to je najvažnije od svega.

Svi smo rođeni s određenim brojem folikula vlasi i taj se broj ne može promijeniti, no to ne znači da se vlasište i kosa tijekom života ne mijenjaju! Pri rođenju određeno je koliko će određeni korijen proizvesti vlasi, i ta brojka se nikad ne mijenja, no razni čimbenici mogu djelovati pozitivno ili negativno na korijen i vlasište, te utjecati na ispadanje i kvalitetu kose.

Kod analize vlasi mogu se otkriti bolesti od kojih bolujete u tom trenutku, ali i one od kojih ste bolovali prije više godina, pa stručnjaci kažu da kosa ima određeno pamćenje.
Ljetne radosti poput mora, sunca i kupanja u bazenu savršeni su za odmor, ali ne i za kosu. Klor iz bazenske vode oštećuje zaštitni hidrolipidni omotač vlasi. Sol isušuje kosu, mijenja joj boju (uništava melanin prirodne kose i mijenja umjetne pigmente obojene kose). Sunčeve zrake (i UV i toplinske) smanjuju prirodnu zaštitu kose jer smanjuju proizvodnju sebuma.

Komentari