Svrbi vas tjeme i peruta se?

Koliko puta vam se dogodilo da vas zasvrbi tjeme, pocrveni i na ramenima opazite bijele ljuskice peruti, to može biti znak alergije gljivica ili nekih mikroorganizama. Ali na sreću postoji rješenje za svaki od ovih neugodnih problema.

Koliko puta vam se dogodilo da vas zasvrbi tjeme, pocrveni i na ramenima opazite bijele ljuskice peruti, to može biti znak alergije gljivica ili nekih mikroorganizama. Ali na sreću postoji rješenje za svaki od ovih neugodnih problema. Dakle radi se o kožnim promjenama na vlasištu glave koje mogu biti bezazlene ali i ozbiljno nas zabrinuti. Uzročnik ovog stanja vlasišta može biti stres i razni drugi psihički, pa sve do ozbiljnih medicinskih problema.

Problemi s vlasištem
Doglikehorse/Shutterstock.com

Ukoliko primijetite izrazitu pojavu prhuta na vašem ovratniku ili ramenima, ako se pojavi svrbež i crvenilo vjerojatno se radi o seboroičnom dermatitisu. Prevelika nadraženost kože može se pojaviti ako je u vlasištu prisutan mikroorganizam pityrosporon ovale. On se obično razmnožava na masnom vlasištu i hrani se sebumom kojeg koža normalno luči, a koji je inače zaštitni sloj na koži glave. Najčešće se javlja u fazi puberteta i u osoba koje su sklone aknama i masnoj koži. Može se pojaviti pri stresnim situacijama, pojačanom znojenju ili nošenju pokrivala za glavu (marame, kape i sl). Da bismo spriječili pojavu ovog mikroorganizma koristimo specijalne šampone protiv gljivica i to dva puta tjedno.

Alergija na šampon ili boje za kosu
Ukoliko ste nakon odlaska kod frizera primijetili svrbež ili crvenilo kože vjerojatno ste alergični na neki od preparata pri bojanju kose – može se pojaviti i alergija na određenu vrstu šampona. Međutim raznim testovima na alergiju možete izbjeći ove neugodne situacije i ovisno o vremenu kada vam se pojavila alergija liječnik će odrediti odgovarajuću terapiju u vidu lokalnih lijekova na bazi kortikosteroida. Budući da je koža vlasišta vrlo osjetljiva, koristite blaga sredstva za njegu kose, sredstva koja su dermatološki ispitana i provjerena. Vrlo je bitno poslije svakog pranja temeljito isprati vlasište i kosu.

Prištići na vlasištu
Ponekad ste osjetili prstima kao male čvoriće razasute po cijelom vlasištu ili samo po nekim dijelovima uz rub vlasi. To nje samo upala vlasišta ili folikulitis već može biti u pitanju infekcija stafilokokom ili gljivicama naročito candidom albicans. Ako ste se nedavno liječili antibioticima mogu se pojaviti gljivice i na vlasištu. Terapija ovih oboljenja je antibiotička i zahtijeva upornost i vremena da se izliječi.

Crvene mrlje posljedica stresa
Ukoliko vam se na vlasištu pojave crvene mrlje to može ukazivati na psorijatične promjene premda mogu ličiti i na seboroični dermatitis, koža se ljušti, crvena je i čak može doći do ispadanja. Istodobno promjene se očituju I na laktovima, koljenima i drugim dijelovima tijela, a stres je najčešći uzrok. I za takve pojave potrebno je liječenje kortikosteroidima, ali za lokalnu primjenu. Važno je da ne svrbite kožu jer može doći do većih oštećenja kože, krvarenja i rana.

Komentari