Lijepa i zdrava kosa!

Kratke "dječačke" frizure su općeprihvaćene i dosta žena ih voli, no s druge strane nepobitna je činjenica da je duga kosa uvijek moderna, a pri tome je i vječni simbol ženstvenosti.

Kratke "dječačke" frizure su općeprihvaćene i dosta žena ih voli, no s druge strane nepobitna je činjenica da je duga kosa uvijek moderna, a pri tome je i vječni simbol ženstvenosti.

Duga kosa je ukras, ali može biti i odraz nebrige. Mjesečno kosa naraste otprilike centimetar, ako se ne brinete o njoj utjecaji iz okoline: stalno pranje, sušenje, "peglanje", uvijanje, boje za kosu, i utjecaji atmosferskih prilika poput sunca, vjetra ili vlage mogu dovesti da izgleda totalno neprivlačno. Duga kosa zahtijeva mnogo više brige od kratke kose, kako bi se spriječili ili uklonili najčešći problemi poput pucanj vrhova, suhoće ili gubitka volumena. Kako bi kosa bila zdrava i lijepa njegujte ju.

Zdravi vrhovi
Glavni uzrok ispucale kose su šamponi koji suviše isušuju kosu, loše i nestručno odrađeni tretmani bojenja kose, prevelika toplina zraka iz sušila te djelovanje vjetra i sunca. Da bi spriječili pucanje vrhova potrebno je redovno šišanje vrhova kojim se odstranjuje ispucali vrhovi.

Masaža vlasišta
Masaža vlasišta je važna jer pospješuje cirkulaciju vlasišta odnosno korijena kose. Položite jagodice prstiju na kožu vlasišta pa ih pokrećite kružno, krećući od čela ka zatiljku. Iste kružne pokrete izvedite zatim po strani, lagano se penjući ka sljepoočicama. Masaža korijena kose pospješuje da korijen brže dobiva hranjive sastojke koji pospješuju rast kose. Kako bi masaža bila što djelotvornija, na vlasište nanesite hranjivi losion za jačanje kose.

Maske za veći volumen
Maska za kosuŠampon nije dovoljan da bi kosa bila sjajna, mekana i bujna. Barem jedanput u dva tjedna kosu treba nahraniti posebnim proizvodom, koji će vlaknima vlasi vratiti sve tvari potrebne da bi kosa rasla zdrava i snažna. Odmah nakon pranja na dugu kosu nanesite vlažnu, hranjivu masku i ostavite da djeluje 5 do 10 kako bi kosa dobila hranjive tvari i prijeko potrebnu vlagu, te vratila volumen i elastičnost.
Ishranom do ljepše kose

Obogatite prehranu mlijekom, sirevima, jajima i jetrom, ove namirnice sadrže tvar neophodne za zdravlje kose. Za lijepu i zdravu kose važni su i minerali, među kojima naročito željezo kojeg najviše ima u crvenom mesu, mahunarkama, špinatu i sličnom povrću.

Slika: flickr / o5com

Komentari