Perut i ispadanje kose

Štetni utjecaji iz svakodnevne okoline negativno djeluju na kosu i vlasište, te dovode do neželjenih posljedica kao što su perut i ispadanje kose.

Štetni utjecaji iz svakodnevne okoline negativno djeluju na kosu i vlasište, te dovode do neželjenih posljedica kao što su perut i ispadanje kose.

Perut
Najčešći uzrok pojave peruti je poremećaj zvan seboreja, koji nastaje zbog bujanja rasta određene vrste gljivica na vlasištu. U normalnim okolnostima gljivice ne utječu na vlasište, no istraživanja su pokazala da stres i neke neurološke bolesti mijenjaju reakciju vlasišta na gljivice pa dolazi do upale koja izaziva svrbež koji za posljedicu ima brzo ljuštenje stanica kože tj. perut. Perut osim promjene sastava sebuma može uzrokovati i stres, nepravilna njega i nepravilna prehrana.

Ispadanje kose i perut

Ispadanje kose
Tijekom dana normalno je da vam ispadne stotinjak vlasi. Ukoliko je broj vlasi veći, to upućuje na poremećaj. Sve više žena boluje od poremećaja poznatog kao androgena alopecija, koji se pojavljuje već poslije 16. godine života, a primjećuje se između 20. i 30. godine kao prorjeđivanje kose na tjemenu. Drugi uzrok ispadanja kose u žena je alopecija areata, kod koje kosa otpada u pramenovima, ostavljajući ograničena ogoljela područja na raznim mjestima na vlasištu. Liječnici nisu sigurni što je uzrok, a mnogi pretpostavljaju da je posrijedi autoimuni poremećaj. Ako primijetite pojačano ispadanje kose obratite se liječniku, koji će uz određene pretrage ustanoviti razlog ispadanja kose. 

Komentari