Strije - kako i zašto nastaju?

Svakodnevno ste u gužvi i pod stresom? Potencijalni ste kandidat za nastanak strija. Psihička napetost potiče nadbubrežnu žlijezdu, te ona proizvodi više kortizola, hormona koji slabi elastičnost kože, što za posljedicu ima povećanu opasnost od pojave strija.

Svakodnevno ste u gužvi i pod stresom? Potencijalni ste kandidat za nastanak strija. Psihička napetost potiče nadbubrežnu žlijezdu, te ona proizvodi više kortizola, hormona koji slabi elastičnost kože, što za posljedicu ima povećanu opasnost od pojave strija. Stres se vrlo često zaboravlja kao uzročnik pojave strija, a izložena mu je većina žena. Veliki postotak žena suočeno je s manje ili više vidljivim strijama, bez obzira na životnu dob.

Kako nastaju strija?
Kada je površinski sloj kože podvrgnut naglom pritisku, slabi elastičnost tkiva i prestaje osnovna funkcija fibroblasta, glavnih stanica vezivnog tkiva. Strije su, dakle, napukline tkiva kože uzrokovane slabljenjem prirodne elastičnosti kože, a stvaraju se kada se naglo poveća opseg pojedinih dijelova tijela. Najprije se javljaju ružičaste, potom crvene i na kraju sedefaste pruge.

Naglim razvlačenjem koža postaje tanka i prozirna, zbog čega se vidi njezin donji sloj, koji je prokrvljen. Stoga su u prvom stadiju strije ružičaste. Tijekom godine dana napukline kože se spajaju i stvara se deblji sloj vezivnog tkiva. Tada strija poprima bijelosedefastu boju. Uzroci mogu biti hormonske promjene ili je riječ o ozljedi tkiva uslijed naglih promjena težine, primjerice naglog debljanja u kratkom vremenu. Koža se tada opusti i gubi elastičnost.

Strije
kuleczka/shutterstock.com

Strije u trudnoći
U trudnoći se naime remeti uobičajena ravnoteža lučenja hormona, a posebice je to izraženo u odnosu dva najvažnija spolna hormona, estrogena i progesterona. Posljedica tih promjena je slabija kompaktnost tkiva, što se očituje strijama. Čak šest od deset trudnica suočava se s problemom strija.
No, otprilike polovina žena suoči se sa strijama već u ranim godinama života: u vrijeme naglog rasta i kod pojave prve mjesečnice, kada u tijelu dolazi do velikih promjena. Bedra se istežu, stražnjica se razvija, kosti jačaju, a sve zajedno može za posljedicu imati pojavu strija.
Pojava strija može se spriječiti vježbama koje jačaju najugroženije dijelove tijela, te kremama koje održavaju i vraćaju elastičnost kože.

Pravilna njega tijela protiv strija
Kad su strije već jako vidljive, gelovi i krema slabo će pomoći ili ih tek donekle ublažiti. No, započnete li s njegom na prvi znak promjena na koži, postoji velika mogućnost da spriječite pogoršanje stanja i pojavu većih strija.
Počnete li koristiti kozmetičke proizvode i to činite redovito, čim uočite prve znakove strija, prve ljubičaste brazde ili crvene prugice na koži, možete postići vrlo dobre rezultate. Posebno dobro djeluju proizvodi s biljnim sastojcima i esencijalnim uljima.

Koji sastojci u kremama pomažu protiv strija?
Osim biljnih sastojaka, tu su sastojci koji koži vraćaju vlagu i elastičnost te masne višestruko nezasićene kiseline. Bez obzira na to koji proizvod koristite, nanosite ga dva puta dnevno (nakon tuširanja). U osušenu kožu nježno umasiraj te kremu: masaža i prethodno tuširanje otvorit će pore i tako olakšati prodiranje hranjivih sastojaka u kožu.

Tvari koje se najviše koriste za vraćanje elastičnosti kože su biljna ulja bršljana, boražine i hmelja. Silicij pak služi za jačanje vezivnog tkiva, dok elastin poboljšava elastičnost kože bez štetnih posljedica. Dok u sprječavanju pojave strija uvelike pomaže dobro i temeljito vlaženje kože, kada se pojave prve brazde hidratantni proizvod više nije dovoljan. Tada treba redovitoj njezi tijela dodati jedan peeling tjedno, čime će se potaknuti obnova stanica i spriječiti stvaranje strija.

Alge i blata protiv strija
Dosta kozmetičkih kuća specijalizirane su u izradi kozmetičkih proizvoda dobivenih iz morskih dubina. Dodatak glikolne i hijaluronske kiseline te biljnih ulja poboljšavaju sintezu prirodnog kolagena te stupanj vlažnosti, čime se poboljšava elastičnost i otpornost kože.

Ako vam ne pomognu kreme i svi pripravci namijenjeni borbi protiv strija, ostaje krajnje rješenje, estetski kirurški zahvat, laser i druge tehnike, koje u nekim slučajevima mogu pomoći da strije postanu nevidljive, ali ne uvijek.

Komentari