Strije - kako, kada i zašto nastaju?

Prema važnosti tjelesnih organa koža bi trebala zauzeti jedno od prva tri mjesta. Ona štitit tijelo od mehaničkih..

Prema važnosti tjelesnih organa koža bi trebala zauzeti jedno od prva tri mjesta. Ona štitit tijelo od mehaničkih ozljeda i štetnog djelovanja ultraljubičastih zraka te regulira količinu vode u organizmu, ujedno je i najveći organ. Svi želimo čvrstu, glatku i elastičnu kožu, neki ju imaju prema genetskim predispozicijama dok se drugi moraju intenzivno baviti njome da bi imala lijep izgled

Što uzrokuje strije?
Strije se mogu pojaviti već za vrijeme puberteta, dok je češća pojava kod trudnica. Čak 70% trudnica ima problem sa strijama. Istraživanja su pokazala da strije mogu nastati i nakon infekcijskih bolesti. Linearne atrofične pruge na koži pojavljuju se zbog pojačanog mehaničkog istezanja ili smanjene elastičnosti kože. Nastaju za vrijeme napetosti kože kada se u kolagenim i elastičnim vlaknima pojave pukotine pa na tim mjestima koža postaje tanja. Na početku strije su ljubičastocrvene boje, a kako vrijeme odmiče blijede i poprimaju prepoznatljivu "bijelu" boju. Različite su dužine i širine, no uvijek su pravilno (simetrično) raspoređene po "kritičnim" mjestima. Ako se radi o djevojčicama i dječacima u pubertetu najčešće se pojavljuju na nadlakticama, natkoljenicama i donjim dijelovima leda. Kod trudnica i žena koje koriste kortikosteroide najčešće se pojavljuju na trbuhu, stražnjici i prsima, ali i na natkoljenicama.

Koža bez strija

Kako ublažiti nastale strije?
Strije se mogu donekle spriječiti redovitom masažom kremama, mastima i uljima na bazi vitamina A i E. Kada se pojave, mogu se ublažiti pilinzima ili laserom koji emitira žuto svjetlo. Lasersko "brisanje" strija mora se ponavljati više puta u razmacima od dva mjeseca. Broj potrebnih tretmana je različit, a učinak se ne može sa sigurnošću predvidjeti.
 

Komentari