Štikle, japanke ili balerinke

Tako lijepe, a tako opasne za zdravlje. Zašto japanke i balerinke nisu bolje rješenje te kako pronaći cipele koje nisu tak "okrutne".

Štikle
CipelePLUS: Tu ne treba ništa objašnjavati, štikle su vječno žensko oružje za zavođenje na koje muškarci uvijek padaju.
MINUS: Posljedica loše ravnoteže tijela na tako visokim i tankim petama česta su uganuća, iščašenja pa čak i lomovi. No, to su samo trenutačne posljedice, a mogu se razviti još ozbiljnije, ponajprije osteoartritis koljena, bolna degenerativna bolest zglobova koja se razvija zbog neprekidnog i dugoročnog opterećenja prednjeg i stražnjeg dijela koljena, uzrokovana neprirodnim položajem tijela koji nameću štikle. Istraživanja su pokazala da se u takvoj obući pritisak na koljena povećava za 22 do 26 posto, što s vremenom dovodi do sušenja i raspadanja koljenične hrskavice te nastanka osteoartritisa. Osim toga, štikle mogu izazvati i metatarsalgiju, odnosno jaku bol u stopalu zbog koje može biti otežano ili posve onemogućeno hodanje ili, pak, Mortonov neurom - bolno zadebljanje na živcu smještenom između 3. i 4. nožnog prsta. Nastaje kao posljedica iritacije i prekomjernog pritiska tijela na stopalo, a liječi se nošenjem ortoza, kortizonskim injekcijama te ponekad i kirurškim zahvatom. Naravno, ne smijemo zaboraviti ni svakodnevne nuspojave nošenja štikli, kao što su bolovi u leđima i listovima te žuljevi i natisci na prstima koji su zbog
težine tijela stalno pritisnuti uz rub kapice cipela.

Ženske cipelePlatforme
PLUS: Stvaraju dojam visine pa ih posebno vole žene koje pate zbog nižeg rasta.
MINUS: Ako baš ne morate dobiti na visini, radije odaberite cipele i sandale kojima je povišena samo peta, a ne cijeli džon. Naime, kad je cijelo stopalo toliko izdignuto od tla, zglob potpuno gubi stabilnost te je dovoljan i najmanji nespretan pokret, bilo kakav kamenčić ili neravnina da dođe do uganuća ili iščašenja zgloba ili istegnuća ligamenata.

Balerinke

Vera Wang Lavender balerinkePLUS: Vječno moderne, prikladne za ležeran, a ipak ženstveni styling.
MINUS: Tanak džon ne pruža dovoljnu amortizaciju i potporu stopalu pa prilikom dužeg hodanja može doći do pojave bolova u peti i svodu tabana. Zbog toga nisu najbolji izbor za višesatno hodanje, kao ni za šetnje po neravnom terenu. Dodatni minus imaju balerinke koje nisu od kože već od sintetičkih materijala u kojima se stopalo znoji te je povećan rizik od infekcija, stvaranja žuljeva i natisaka.

Japanke
Alexander Mcqueen Crystal japankePLUS: Idealne su za visoke temperature jer se u njima noge ne znoje, šarene, vesele i jeftine, pa za malo novca možete imati jedan par za svaku odjevnu kombinaciju.
MINUS: Ne pružaju apsolutno nikakvu potporu potrebnu stopalu i nozi pri hodanju ili stajanju te vrlo lako može doći do izvrtanja, iščašenja, uganuća, istegnuća i sličnih ozljeda. Osim toga, višesatno, pa čak i cjelodnevno nošenje japanki, koje je postalo uobičajeno otkad su se one od „šlapica" za plažu pretvorile u obaveznu ljetnu modnu obuću, može imati i dugoročne posljedice po zdravlje stopala i tijela. Hodajući u japankama stežemo i grčimo nožne prste kako bismo ih zadržali da nam ne skliznu sa stopala u trenutku dok je peta podignuta, a pri tom pokretu dolazi do istezanja vezivnog tkiva koje se proteže od pete do prstiju, što s vremenom dovodi do pojave upale i bolova u tabanu, napetosti u peti te općenito osjećaja umora u nogama. Također, stručnjaci su primijetili da pri nošenju japanki dolazi do promjene u načinu hoda i držanju cijelog tijela: pazeći da nam ne skliznu sa stopala radimo kraće korake i kukove okrećemo prema unutra, što može uzrokovati bol i druge probleme u gležnjevima i kukovima. I posljednje, ali ne manje važno, potpuno ravan potplat poguban je za osobe koje imaju problem spuštenih stopala ili previsokog luka stopala. Ukratko, za par koraka od ručnika do mora ili bazena, japanke su i dalje odlično rješenje, ali kao svakodnevna ljetna obuća nisu dobar izbor.

Isusovke i gladijatorke:
Kurt Geiger gladijatoricePLUS: Moderne i ljeti vrlo omiljene jer je stopalo potpuno slobodno, što pruža ugodan osjećaj svježine i sprečava znojenje koje pogoduje razmnožavanju gljivica i bakterija te razvoj infekcija.
MINUS: Trake za vezivanje, posebno ako dopiru do polovice listova ili više, stežu nogu te otežavaju cirkulaciju i venski povratak krvi prema srcu, što dovodi do oticanja i osjećaja težine u nogama. Osim toga, isusovke često imaju potpuno ravan džon što nije dobra potpora nogama, posebno za osobe koje inače imaju problem spuštenih stopala ili previsokog svoda stopala.

Komentari