Recite NE peruti!

Zadovoljni ste frizurom i bojom kose, ali ne perutanjem vlasišta. Koža vlasišta kao i koža cijelog tijela obnavlja se neprimjetnim procesom koji u prosjeku traje dvadeset i osam dana. Ukoliko se tokom tog procesa nešto poremeti na češlju ili na ramenima ostaju sitne bijele ljuskice.

U velikoj većini slučajeva one su jedva vidljive i riječ je o suhoj peruti. Ako su veće i teže opadaju s vlasi, uočljivije su tada govorimo o masnoj peruti. S tim problemom vrlo se često srećemo zimi, i to bez obzira na prirodni tip kose i kože, a zanemari li se, može postati ozbiljno oboljenje kože vlasišta.

Povećana osjetljivost

Uzroci su brojni, a mogu biti posljedica nošenja gumica i traka koje zatežu kosu, ukosnica uvijek na istome mjestu. U tom slučaju, čim se promijeni frizura, tegobe postaju blaže. Povećana osjetljivost kože vlasišta može se očitovati i osjećajem zategnutosti nakon pranja, svrbežom. Pod povećalom se dobro vide proširene krvne žile i ružičasta boja kože, a te promjene vrlo često najavljuju perut. Tada je osim o frizuri nužno razmisliti o proizvodima za uobičajenu njegu i održavanje.
Šampon čak vrhunske kvalitete, ako nije primjeren tipu kose može izazvati neželjene reakcije, posebice na osjetljivom vlasištu.

Kasa bez peruti

doglikehorse/Shutterstock.com


Što iritira vlasište

Boje za kosu i ondulacija, iako ne sadrže tvari agresivnog učinka, vrlo često uzrokuju iritacije, a svemu treba dodati i učinak nečistog zraka zasićenog česticama koje oštećuju površinski zaštitni sloj vlasi, kao i duhanski dim, grijanje, vodu prepunu kamenca, vrući zrak sušila za kosu, ali i stres te nedostatak vitamina i minerala u prehrani.
Bez obzira na uzrok, moguće je pronaći proizvod za svaki tip kose i za svaki problem kad je riječ o njezi, ali i o frizuri. Neki od njih donose trenutačno olakšanje, hlade i smiruju nadraženu kožu jer sadrže mentol. Preporučava se korištenje naizmjence s blagim šamponima koji sadrže aktivne tvari protuupalnog učinka, poput bisabolola ili mliječnih bjelančevina. Osjetljiva koža vlasišta u nekim slučajevima upućuje na zdravstvene tegobe, a tada može pomoći samo dermatolog.
 

Komentari