Masna kosa i perut

Bijele, masne ljuskice posljedica su ubrzanog sazrijevanja stanica kože uz problem pojačanog lučenja žlijezda lojnica.

Perut i masna kosaBijele, masne ljuskice posljedica su ubrzanog sazrijevanja stanica kože uz problem pojačanog lučenja žlijezda lojnica. Ako se uklone te masne ljuskice, vlasište je crveno i vlažno - iritirana.

Perut u najtežem obliku zapravo je svojevrstan oblik seboroičnog dermatitisa, oboljenja koje zahtijeva posebnu njegu i liječenje. No, ako je riječ o "običnoj" prolaznoj peruti, problem se rješava prilično jednostavno proizvodima koji reguliraju lučenje žlijezda lojnica i staničnu obnovu. Od velike su pomoći posebni pilinzi koji s vlasišta odnose nakupine suvišnih stanica i pomažu koži da uspostavi pravilan ritam obnavljanja.

Perut je najčešće posljedica promjena sastava sebuma, ali može je izazvati stres, nepravilna njega i nepravilna prehrana. Dokazana je povezanost peruti s mikroorganizmom Pytirosporum ovale. Ta gljivica iz porodice kvasaca prirodno živi na našoj koži hraneći se masnim tvarima. Ako se ubrzano razmnožava, uzrokuje perut (u čak 75 posto slučajeva), uzrokuje iritacije, crvenilo i svrbež.

Izbjegnite najčešću pogrešku, nemojte nastojati čim prije riješiti problem suvišnog lučenja sebuma. Ako kožu previše i naglo površinski isušite, prijeti opasnost da će ona, nastojeći stvoriti svoj prirodni zaštitni film, lučiti još više. Osim toga, prekomjernim isušivanjem dodatno ćete oslabiti njezine obrambene sposobnosti, a time i kosi oduzeti vitalnost i čvrstoću.
 

Komentari