5 zabluda o suncu i zaštitnim sredstvima

Dokazano je da sunce štetno utječe na našu kožu, iako smo svjesni štetnog utjecaja vrlo često izlažemo kožu suncu...

Dokazano je da sunce štetno utječe na našu kožu, iako smo svjesni štetnog utjecaja vrlo često izlažemo kožu suncu a da ju nismo dovoljno zaštitili.

Zabluda 1. U gradu sunce nije opasno
Opekline od sunca jednako su opasne na terasi neke gradske kavane i na terasi kafića na plaži. Zato, bez obzira gdje se nalazite, obavezno nanesite sloja zaštitne kreme.


Zabluda 2. Poslije 17 sati zaštita nije potrebna
U to vrijeme ne prijeti opasnost od opeklina kao između 12 i 16 sati, ali prijeti opasnost od ubrzanog starenja kože, što je posljedica učinka UVA zraka. Stoga zaštitna sredstva treba koristiti tijekom cijeloga dana, sve do večeri.

Opekline od sunca


Zabluda 3. Opeklina od sunca je samo crvenilo kože
Sunce na koži izaziva opekline različitog stupnja, ovisno o tome koliko je dugo koža bila izložena suncu, a opekline se samo očituju crvenilom. Oštećenja stanica izazvana opeklinama nepopravljiva su. Nužno je povući se u hlad i opečenu kožu osvježiti hladnom vodom, nježno nanijeti umirujuću kremu, obući pamučnu majicu i strogo izbjegavati daljnje izlaganje suncu.


Zabluda 4. Svi jednako tamnimo
Svatko drukčije podnosi sunce i drukčije tamni - brže ili sporije, više ili manje. Svijetla koža teže tamni od prirodno tamne kože.


Zabluda 5. Zaštitna krema može trajati dva ljeta
Pod utjecajem topline mijenja se sastav krema i losiona za sunčanje i smanjuje učinkovitost filtara. Stoga je štednja na zaštitnim sredstvima za sunčanje zapravo štetna. Osim toga, ako koristite potrebnu količinu zaštitne kreme ili losiona teško da će vam jedno pakiranje potrajati dva ljeta. Za valjanu zaštitu potrebno je zaštitno sredstvo nanositi svaka dva sata.
 

Komentari