Kako se riješiti prištića?

Prištići se ne javljaju samo kod adolescenata, javljaju se bez obzira na životnu dob i tip kože. Prištić je upalni proces, nastao kao posljedica začepljenih pora ili reakciji osjetljive kože.

Prištići se ne javljaju samo kod adolescenata, javljaju se bez obzira na životnu dob i tip kože. Prištić je upalni proces, nastao kao posljedica začepljenih pora ili reakciji osjetljive kože. Uzroci su različiti: višak sebuma, umor, hormonske promjene, lijekovi koji potiču lučenje sebuma, kao i loše odabrana kozmetička krema koja sadrži veliku količinu masne tvari.

Njega kože
Inga-Ivanova/Shutterstock.com

Riješite se prištića
Postoje specijalna sredstva koja sadrže tvari antibakterijskog učinka poput salicilne kiseline, triklozana koji regulira lučenje sebuma, sumpora koji isušuje, hamamelisa s adstringentnim učinkom ili alantoina koji omekšava.

Njega problematične kože
U slučaju brojnih ili učestalih prištića najbolje je kožu njegovati sredstvima za normalnu ili masnu kožu. Sadrže tvari za pročišćavanje i adstringentna sredstva koja reguliraju lučenje sebuma. Ta sredstva proizvode se u potpunim kolekcijama koje sadrže sve potrebne proizvode za čišćenje i njegu. To su proizvodi koji ne uzrokuju alergijske reakcije.

Proizvodi namijenjeni njezi kože zahvaćene prištićima nanose se ujutro i navečer, proizvodi se nanose na cijelo lice ili samo na dio lica zahvaćen prištićima. Najprije lice očistite sredstvom za čišćenje, temeljito ga isperite mlakom vodom i nježno osušite tapkajući ručnikom. Nakon toga komadićem vate nanesite tonik. Posebno pažljivo tonik nanosite na središnji dio lica, oprezno izbjegavajući dio oko očiju. Važno je da tonik ne sadrži jake sredstva koja mogu dodatno naštetiti vašoj koži. Pustite da se tonik osuši i tek na tako pripremljeno lice nanosite kremu za njegu. Jednom ili dvaput tjedno stavljajte masku za lice. Nanesite debeli sloj maske izbjegavajući dio oko očiju. Pustite da se suši 10-15 minuta, a potom je nježno odstranite vatom ili spužvicom za lice natopljenom mlakom vodom. Umijte lice vodom.

Važno je prije šminkanja nanijeti kvalitetan proizvod ili primjereno sredstvo za njegu koje se nanosi prije pudera. Neka podloga bude hidratantna bez dodataka ulja, jer ono nije pogodno za problematičnu kožu.
 

Komentari