haveseen/Shutterstock

Kako kupiti kvalitetnu odjeću?

Istina je, da današnja odjeća nije toliko kvalitetna i izdržljiva kao odjeća od prije par desetljeća. Kvaliteta odjeće je opala, bilo da kupujete u nekoj skupoj prodavaonici odjeće ili pak na buvljaku.

Istina je, da današnja odjeća nije toliko kvalitetna i izdržljiva kao odjeća od prije par desetljeća. Kvaliteta odjeće je opala, bilo da kupujete u nekoj skupoj prodavaonici odjeće ili pak na buvljaku. Upravo zbog toga je vrlo važno da pomno promotrite odjeću koju namjeravate kupiti prije nego što ju platite. Kvalitetna odjeća je poput subliminalne poruke, neće ni biti svjesni kako dobro izgledate u novoj i kvalitetnoj odjeći. Kroz nekoliko koraka naučite procijeniti kvalitetu odjeće:

Procijenite konstrukciju detalja

Uvijek je važno da dobro procijenite konstrukciju detalja vaše odjeće. Ovo je pogotovo važno kod naknadno dodanih detalja kao to su gumbi, perle, čipkasti dijelovi i šljokice. Dobro promotrite i kvalitetu detalja, kao i način na koji su prišiveni na odjeću. Provjerite jesu li ti detalji prišiveni, ili su samo zalijepljeni za odjeću. Ako su detalji zalijepljeni za odjeću, to može dovesti do odljepljivanja i gubitka tog detalja, što samim time narušava izgled tog komada odjeće. S druge strane, ako su ti detalji ušiveni, to označava kvalitetan rad, a samim time i duži vijek tog dijela odjeće. Također provjerite kako su perle i šljokice pričvršćen. Ako su ušivene, jedan nespretan pokret može dovesti do katastrofalnih posljedica.

Provjerite izdržljivost traperica

Traperice se inače smatraju potpuno zasebnim dijelom odjeće u modnom svijetu. kao i kod svih ostalih vrsta tekstila, tako i kod traperica nije sav materijal jednake kvalitete. Prilikom isprobavanja traperice prije kupnje, trebali biste se pozabaviti procjenjivanjem izdržljivosti materijala. Kako bi provjerili kvalitetu materijala, ne morate ga rastezati, sve što trebate učiniti jest dignuti traper ispred lampe ili nekog drugih izvora svjetlosti, i procijenite koliko svjetlosti prolazi kroz materijal. Ovo je jedan vrlo jednostavan način da provjerite kvalitetu i izdržljivost trapera. Što manje svjetlosti prolazi kroz materijal, to će duže traperice trajati. Pokušajte ovaj trik prilikom iduće kupnje traperica.

Pregledajte način šivanja odjeće (šavove)

Dok pregledavate odjeću, uvijek trebate dobro promotriti na koji je način odjeća šivana i kako izgledaju šavove. Stručnjaci napominju da neravan šav ne mora uvijek značiti da taj komad odjeće nije dobro sašiven, on može značiti da je taj dio odjeće šivan na ruke, što je jedan od najkvalitetnijih načina šivanja. Prilikom pregledavanja šavova posebnu pažnju obratite na čvrstoću niti (konca). Što je nit tanja, to znači da će ubrzo puknuti i da ćete taj komad odjeće morati nanovo šivati. Također gledajte odjeću koja na sebi ima dupli šav, jer on osigurava dugotrajnost odjeće i sprječava pucanje. I kod duplog šava također trebate pripaziti na debljinu niti, te na način na koji je šivano.

Osjetite tkaninu

Prilikom kupnje odjeće, obično imamo naviku dodirnuti taj komad odjeće koji nam je zapao za oko. Iako nesvjesno, tako procjenjujemo kvalitetu odjeće. Inače je ovaj postupak kratak i iz njega možemo imati samo površni dojam o tom komadu odjeće. Prilikom pregledavanja odjeće, i prije kupnje, trebate dobro provjeriti kvalitetu materijala dodirom. Neki lagani materijali, kao što je svila mogu se jako lagano oštetiti nošenjem. Kada uzmete komad odjeće u ruku, stisnite ga u šaci da vidite kako će se materijal ponašati. Ako je odjeća iznimno meka i ako je na dodir ostala ne promjenjena, to znači da je kvalitetna. Kao što vidite, sve je u dodiru.

Dobro proučite etiketu na odjeći

Iako se ovo čini kao nešto nije vrijedno spomena jer to već znate i radite. Priznajte sami sebi da često uzmete etiketu u ruke i samo pročitate cijenu. Velo velik broj ljudi jednostavno zaboravi proučiti etiketu. Ovo se najčešće događa kada kupujete putem interneta, ili ako ime odjeće glasi npr. pulover of kašmira, ili svileni šal. Iako se ti dijelovi odjeće mogu činiti kao da su od tog materijala, zna se dogoditi da su lažnjaci. Prilikom kupnje, recimo pulovera od kašmira, dobro provjerite etiketu. Ako je pulover od kašmira na etiketi će pisati 100% kašmir (eng. Cashmere). Ako već plaćate za kašmir, svilu ili bilo koji drugi fini materijal, pobrinite se da i dobijete taj fini materijal.

Potražite odjeću sa dodatnim materijalom

Baš kako se sezone izmjenjuju, tako se mijenja i naše tijelo. ako odlučite uložiti novac u kvalitetnu odjeću, onda očekujete da taj komad odjeće nosite i u godinama koje dolaze. Kako bi spojili ugodno s korisnim, u predstojećim godinama i promjenama na tijelu, prilikom kupnje potražite odjeću koja na sebi ima malo više materijala. kako se vaše tijelo mijenja,tako možete odnijeti odjeću suziti ili proširiti.

Uzmite dovoljno vremena prilikom kupovine

Isto kako i prilikom dekoriranja torte ili pravljenja poklona trebate dovoljno vremena, tako i prilikom odabira odjeće. Trebate dobro promotriti komad odjeće prilikom kupnje, te se pozabaviti svakom sitnicom. Upravo zbog ovoga neće doći do neugodnih iznenađenja kada se prvi puta ponovite u novi komad odjeće.

J.B.

Komentari