studio online/Shutterstock

Kako odjeća može biti loša za vaše zdravlje

Stoljećima su žene preuskim korzetima pokušavale promijeniti prirodan oblik tijela i razmješaj organa, te time narušavale svoje zdravlje zbog ljepote.

Stoljećima su žene sa zapada preuskim korzetima pokušavale promijeniti prirodan oblik tijela i razmješaj organa, te time narušavale svoje zdravlje zbog ljepote. No, nisu samo one to radile, na drugom kraju svijeta u Kini je došlo do toga da niti jedna žena nije mogla normalno hodati, jer su pokušavale nositi premalu obuću, pod cijenu deformiranja kosti stopala. No, na sreću, takva moda je nestala sa scene prije više od stoljeća, te je sada lako gledati te žene i biti zabezeknuti i šokirani zbog toga što su činile zbog ljepote. Kako su žene iz tako visoko razvijenih civilizacija za to vrijeme bile ovisne o fizičkoj ljepoti do te mjere da im je narušavalo zdravlje, nikad nećemo znati. Iako možemo ostati šokirani, ljudi se i dalje ovisni o fizičkoj ljepoti do te mjere da su spremni otići na bolne operacije kako bi bili prihvaćeni u društvu i kako bi se osjećali bolje.

S druge strane, vrlo je velik broj žena koje ne moraju otići pod nož, ali su i dalje robovi fizičke ljepote i mode. Ovdje ne govorimo samo o fizičkoj boli vaših stopala zbog najnovijih cipela na visoku petu, koje iako su premale se slažu sa vašim vanjskim izgledom. Stručnjaci napominju da nošenjem odjeće i dodataka koji narušavaju naše zdravlje mogu čak dovesti i do raka. Jeftina i nekvalitetna odjeća te modni dodaci dokazano vode u tome. Jako težak nakit može jako oštetiti vašu kožu, no postoje i različiti drugi slučajevi. Za vas smo priredili članak u kojem ćemo vam objasniti koja to odjeća loše utječe na vaše zdravlje i na što morate pripaziti.

Teške naušnice

Kada se radi o naušnicama, žene su jako slabe na njih, no činjenica je da što veće naušnice nosite u ušima to više oštećujete vašu ušnu resu. Iako velike naušnice mogu izgledati jako trendi i dobro, one također mogu učiniti vašu kožu puno starijom i obješenom. Događalo se da se ušna resa rascjepi, što svakako želite izbjeći. Najgore od svega je što se ušna resa može vratiti u normalu, no to će vas puno koštati i morati ćete posjetiti ordinaciju plastičnog kirurga. Kako bi ovo izbjegli, možete se odlučiti za malo manje naušnice koje nećete toliko opterećivati vaše ušne rese.

Japanke

Sigurno ne možete zamisliti odlazak na plažu bez japanki. Ova popularna obuća je zbog svoje jednostavnosti osvojila gotovo cijeli svijet. S druge strane, japanke mogu biti vrlo loše za vaše zdravlje. Probleme koje uzrokuju japanke ne moramo ni spominjati, bilo da se radi o položaju održavanja na nogama prilikom hodanja, zgrčenih prstiju, loše amortizacije prilikom hodanja po tvrdom terenu, bolovima u svim dijelovima stopala i slično. Japanke mogu uzrokovati žuljeve, uganuća, iščašenja, pa čak i lomove kostiju. Kako bi to spriječili, pokušajte ograničiti nošenje japanki preko ljeta, one nisu baš tipična ljetna obuća. Preko ljeta nosite i drugu ljetnu odjeću, to je najbolji način da opustite svoje noge.

Lažni nakit i bižuterija

Osobe koje imaju alergijske reakcije na različite metale znaju koliko oni mogu oštetiti kožu. To se ne odnosi samo na osobe koje imaju alergijske reakcije, lažni nakit i bižuterija mogu stvoriti velike probleme i osobama koje nemaju alergijske reakcije. Stručnjaci su testirali lažni nakit i bižuteriju, te su došli do vrlo šokantnih zaključaka, naime dokazano je da neki dijelovi lažnog nakita i bižuterije sadrže vrlo visoku razinu toksina, te da su jako kancerogeni. Neki dijelovi sadrže i puno više loših tvari nego što je to dozvoljeno u većini zemalja na svijetu. Ako ne želite probleme sa kožom, prilikom iduće kupnje nakita pripazite što kupujete.

Odjeća za oblikovanje tijela

Iako često reklamiraju da ova odjeća pomaže vašem tijelu da sav višak kilograma stavi na pravo mjesto, to je zapravo jako daleko od istine. Takva je odjeća često preuska i može vrlo loše utjecati na vaš organizam, stvarajući prevelik pritisak na vaše tijelo, što na kraju može dovesti do problema sa funkcioniranjem organizma. Odjeća za oblikovanje tijela može loše utjecati na vaš živčani sustav, može uzrokovati crvenila, pojavu prljavštine na koži, te također može stvoriti probavne probleme, uzrokovati infekciju mokraćnih putova, problema sa disanjem i još puno toga. Budite iskreni prema samoj sebi i priznajte si da vaše zdravlje nije vrijedno toga da smanjite svoj struk za nekoliko centimetara. Umjesto toga, odite trčati, hodati, nađite vremena za to.

Visoke pete

Visoke pete, špicasti dio kod prstiju i premalo mjesta za vašu nogu mogu vrlo loše završiti. Kada nosite obuću koja ima petu višu od 7 cm stavljate svoje cijelo tijelo u vrlo nepravilan položaj. Vaši prsti su u neprirodnom položaju, težina vašeg tijela nije pravilno raspoređena, a vaše tijelo počinje naginjati prema naprijed. Pete, ne samo da će uzrokovati veliku bol u vašim stopalima, one će također imati utjecaj na vaša koljena, leđa i kukove. Dugotrajno nošenje previsoke odjeće može smanjiti mišićnu masu u vašim listovima i leđima. Ako ne želite da se to dogodi, nosite vrlo udobnu odjeću, može imati petu, no ne previsoku, i pokušajte izbjegavati nošenje štikli svaki dan.

Jeftina odjeća i modni dodaci

Jeftina odjeća loše kvalitete, ne samo da je loša za velike korporacije, nego je loša i za vaše zdravlje. Takva odjeća inače sadrži vrlo velik broj loših kemikalija, no ne utječe ona samo na ljude, ona je također loša i za okoliš.

Ovratnici i kravate

Vrlo velik broj muškaraca kupuje košulje koje imaju preuzak ovratnik, što može imati vrlo loš utjecaj na njihovo zdravlje. Preuski ovratnici i kravate mogu čak uzrokovati i rak. Uski ovratnici i kravate sprječavaju normalnu cirkulaciju krvi, stvaraju pritisak u očnim žilama, pa čak mogu uzrokovati i glaukom.

J.B. 

Komentari