Kropekk_pl/Pixabay

Dlakavost u pubertetu

Dlakavost je često tabu tema kad se radi o ženama, no to nije nešto čega bi se trebali sramiti.

Dlakavost je često tabu tema kad se radi o ženama, no to nije nešto čega bi se trebali sramiti. Nastanak pojačane dlakavosti usko su vezani uz hormone i nasljeđivanje, koje po tom pitanju imaju najveću ulogu.

Ako se pojavi pretjerana dlakavost pacijent se treba obratiti liječniku. Liječnik će utvrditi radi li se o virilizmu ili o hirzutizmu. Glavna obilježja virilizma su produbljenje glasa, povećanje klitorisa,a često se dogodi da tijelo pacijentice počinje poprimati muška obilježja, često se dogodi da kosa počne pojačano ispadati te smanjenje dojki. Vrlo je važno da se uspostavi točna dijagnoza jer je uzrok pojave ovih simptoma velika količina muških spolnih hormona – androgena, koju uzrokuje hiperplazija kore nadbubrežne žlijezde ili pak tumor koji ih izlučuje.

Ako se ovo ne uoči na vrijeme posljedice mogu biti opasne po život. S druge strane hirzutizam najčešće uzrokuje višak androgena koje proizvode jajnici, koji su izgubili svoju cikličku funkciju proizvodnje estrogena i progesterona. Ovo se događa zbog redovitog izostanka ovulacije i sazrijevanja jajnih stanica. Ovo može biti samo kozmetički problem, ali i poremećaj hormona u krvi. Dlakavost na psihički stabilnijoj pacijentici ne izaziva promjene u ponašanju, dok s druge strane i blagi oblik hirzutizma može u pacijentici izazvati osjećaj manje vrijednosti. Kada se utvrđuje dijagnoza ne smije se zaboraviti nasljedni faktor, jer se dlakavost često susreće kao ženski problem u nekim obiteljima, pretežno mediteranskog podneblja.

Žene koje imaju ovaj problem ne trebaju očajavati, jer uz odgovarajuće tretmane kao što je smanjivanje stresa i briga, te određenu prehranu hirzutizam se može liječiti. Uz ovakav tretman liječnik vam može prepisati i neke antiandrogene koji će uvelike pomoći u liječenju dlakavosti. No liječenje dlakavosti je izrazito dugotrajan proces, prvih 6 mjeseci se ne vidi nikakav učinak, tek nakon godinu dana se mogu zamijetiti prvi rezultatu. stoga ako imate ovaj problem ili ste zamijetili prve simptome, posjetite liječnika koji vam može pomoći riješiti ovaj problem.

J.B.

Komentari