Ariwasabi/Shutterstock

Zamirišite bez parfema

Brojni su i vrlo različiti razlozi zbog kojih se netko odriče parfema, no to ne znači da vaše tijelo ne može imati ugodan miris.

Ne volite prejake mirise koji izdaleka privlače pozornost? U trudnoći ili za vrijeme dojenja više ne podnosite miris parfema ili toaletne vode koju godinama rabite? Alergični ste i počinjete kihati čim otvorite bočicu parfema, ili se bavite sportom i vaš omiljeni parfem nakon jakog znojenja jednostavno nestaje?

Brojni su i vrlo različiti razlozi zbog kojih se netko odriče parfema ili si ne može priuštiti njegov miris. Proizvođači kozmetike misle i na njih. Kako bi zadovoljili različite ukuse i želje, stvorili su potpune kolekcije za njegu i higijenu, koje mirisom prate parfeme i toaletne vode i odlično ih zamjenjuju. Nije riječ o podskupini parfema, već o zasebnim proizvodima za mirisnu njegu tijela. Oni sadrže mirisne komponente u blažoj koncentraciji, lakše se koriste i ugodno nose. Osim što tijelo obavijaju ugodnim mirisom, ti ga proizvodi i njeguju, dakle istinski su užitak i za kožu i za osjet mirisa.

Sapuni, dezodoransi, gelovi i pjene

Besmisleno je štedjeti na užitku. Počnete li dan sapunom ili gelom za tuširanje ugodna mirisa, to je najbolji način da izbjegnete sve neugodnosti buđenja i pripremite se za vedar dan. Užitak će biti veći ako je miris blag, osvježavajući, a sapun ili gel stvaraju mekanu pjenu koja nježno miluje kožu.

To jutarnje zadovoljstvo rezultat je napretka kojega posljednjih godina postižu proizvođači kozmetike i parfema. Dok je postupak ugradnje mirisnih esencija u sapune jednostavan, prilično je teško stabilizirati te sastojke tj. spriječiti da se njihov miris u dodiru s vodom i kožom ne izmijeni. Proizvođači brižljivo čuvaju tajne, a rezultat je više no ugodan. Stoga svaki dodir sa sapunom ili toaletnom vodom kuća Guerlain ili Boucheron daje osjećaj kao da se tuširate ili kupate u prekrasnom cvjetnjaku.

Parfimirani sapuni imaju svojstva klasičnog sapuna -sadrže masne tvari i derivate natrija i kalija. Nije dakle riječ o sindet sapunu ili "sapunu bez sapuna". Kako imaju alkalni sastav nešto viši od prirodnog pH kože, bolje ih je koristiti za umivanje tijela i ruku nego za osjetljivu kožu lica. Isto upozorenje vrijedi za gelove za tuširanje. Najbolje bi bilo gel za tuširanje prije uporabe razrijediti s malo vode, a ne ga izravno nanositi na kožu. Tako ćete ga lakše isprati.

Dezodoransi sadrže 1 -2 posto mirisnih komponenti. Osim toga sadrže baktericidne tvari, antimikotske tvari i vodu, a neki i mali postotak alkohola.

Za veći užitak!

U dodiru s vodom koja je zasićena kamencem, parfimirani gel i sapun lako će prekomjerno isušiti kožu. Stoga je nakon tuširanja i kupanja neizostavna uporaba hidratantnog mlijeka za tijelo i zaštitne kreme za ruke.

Kreme i puderi za tijelo

Kad ih jednom isprobate, više se od njih zacijelo nećete odvajati. Luksuz? Da, no vrlo su često ti proizvodi jeftiniji od parfema. Isprobajte ih u posebnim poklon paketićima koja se nude za Božić ili Valentinovo.

Ili jednostavno nabavite kremu ili puder za tijelo koji mirišu vašim omiljenim mirisom. Ti proizvodi njeguju kožu, a tijelo obavijaju diskretnim ali postojanim mirisom. Masne tvari koje sadrže zapravo podržavaju postojanost mirisa. Mirisne komponente znatno se bolje fiksiraju na kožu u usporedbi s parfemom kojega poprskate izravno na kožu. Najbolje će i najdulje mirisati dijelovi tijela I na kojima je pojačan optok krvi. Miris se najbolje razvija na toploj koži i vrlo jednostavno prelazi na odjeću. Dakle, kremu posebno dobro umasirajte u potiljak, na vrat ispod uha, na unutarnji dio lakta i u pregib koljena.

Parfimirani puderi nanose ne poslije kreme za tijelo istog mirisa, a koži daju baršunastu mekoću. Najbolje ih je nanositi na ramena, dekolte, ispod pazuha te u pregib dojki. Kutiju pudera dobro zatvorite nakon uporabe kako hlapljive tvari ne bi izgubile miris. Ako ih čuvate na suhom mjestu, miris će im ostati nepromijenjen godinu ili dvije.

Za veći užitak!

Želite li uvijek biti okruženi mirisom, nemojte oklijevati: najprije na tijelo nanesite parfimiranu kremu, a potom puder za tijelo i toaletnu vodu istog mirisa.

J.B.

Komentari