Africa Studio/Shutterstock

Kako očuvati kvalitetu i miris vašeg omiljenog parfema

Svaka žena ima jedan parfem kojeg obožava, a kako bi se on mogao što bolje očuvati, članak donosi nekoliko savjeta koji u tome mogu pomoći.

Parfemi su dio (dekorativne) kozmetike koje sve žene vrlo dragocjeno čuvaju i koriste, pogotovo ako se radi o nekom skupljem parfemu - on se koristi samo za posebne prigode i svaka je kap bitna. Svaka će se žena složiti da postoji taj jedan parfem koji obožavaju i kojeg su potrošile pa svaki put kad prođe osoba koja ga „nosi“ vrati se hrpa uspomena, a sam miris vas potakne da odmah odete u parfumeriju i kupite si još jedan takav.

Parfemi su izuzetno nježni, pa je s njima potrebno oprezno postupati, koliko se god to činilo smiješno ili neobično. Njegovi sastojci, poput miomirisnih i eteričnih ulja, vrlo su delikatni, pa bilo kakav vanjski utjecaj može uzrokovati promjenu ili smanjenje intenziteta mirisa. Parfemi su uglavnom vrlo skupi, a obično se kupe kako bi trajali neko duže vrijeme, pa je potrebno obratiti pozornost na nekoliko stvari prilikom njihova spremanja i pronalaženja pravog mjesta za njegovo pohranjivanje.

Iako su često bočice parfema vrlo lijepo dizajnirane pa ih poželite staviti negdje gdje će ih svatko moći vidjeti, poželjno je da bočice parfema držite daleko od izvora svjetlosti. Naime, izravna sunčeva svijetlost može oštetiti i smanjiti intenzitet mirisa vašeg parfema. Neke bočice znaju biti tamnije pa sigurno mislite kako za njih ovo pravilo ne vrijedi, ali općenito, što tamnije mjesto, to bolje za vaš omiljeni parfem. Stoga nije vrijedno rizika da parfem držite na „otvorenom“ jer bi moglo ugroziti kvalitetu parfema.

Osim svjetlosti, viša temperatura isto je vrlo loša za miris vašeg parfema, a na dugi će rok, čak i ona temperatura koja nije toliko visoka, razgraditi parfem i utjecati na njegovu kvalitetu te rok trajanja. Neki su mišljenja da bi se parfemi trebali držati u hladnjaku kako bi ih se što više očuvalo, jer je tamo sigurno od topline i svjetlosti, međutim, kao što visoke temperature utječu na kvalitetu istog, upravo će to učiniti i one niske. Zapravo, svaka temperatura hladnija ili toplija od one sobne štetna je za vaš parfem, pa bi to trebali imati na umu.

Osim svjetlosti i temperature, vlaga također može naštetiti vašem parfemu. Velik broj ljudi pohranjuje parfeme u kupaonici, a to nije dobro jer prekomjerna vlaga (koja nastane tijekom tuširanja) utječe na parfem i mijenja njegov miris. Ostavljanje parfema u kupaonici prihvatljivo je samo onda ako isti stoji unutar ormarića koji je siguran od pare. Stoga, ako ste u nedoumici, pronađite suho mjesto za pohranjivanje vašeg omiljenog parfema, poput spavaće sobe.

Jedan od zanimljivih mitova koji se tiču parfema jest da ga treba protresti prije uporabe. Međutim, istina je upravo suprotna. Ako proizvođač nije naveo drugačije, parfemi se nikada ne bi trebali protresti prije uporabe, a kao što je već navedeno, sastav je parfema vrlo kompleksan i osjetljiv, te će dodatno i nepotrebno protresanje istog unijeti zrak u njegov sastav, što će, naravno, utjecati na njegovu kvalitetu.

U svakom je slučaju preporučljivo da i sami provjerite koji je rok trajanja vašeg parfema, ali ako su ispravno pohranjeni, parfemi će obično zadržati svoj originalni miris najmanje jednu do dvije godine. 

L. K.

Komentari