Oblikovanje frizure

Oznaka za hladno strujanje zraka na vašem fenu nije tamo za ukras. Za oblikovanje frizure stilisti preporučuju...

frizura s plavom kosomOznaka za hladno strujanje zraka na vašem fenu nije tamo za ukras. Za oblikovanje frizure stilisti preporučuju vruću struju zraka jer kosa je poput gume te se oblikuje uz pomoć topline. Ali ističu, nikada ne vadite uvijače ili četke dok vam je kosa još topla. Ohladite je hladnom strujom zraka. Budite pažljivi kad rukujete fenom i nikada ne usmjeravajte pretopli zrak prema korijenu kose. Time ćete pomoći da se frizura prije opusti. Umjerena toplina bit će dovoljna da biste svojoj frizuri dali volumen koji želite. Ako vam je kosa deblja i kovrčava struja zraka može biti i nešto toplija. A krajevi kose podnose i topao zrak.

Nemojte misliti da zrak iz fena ide upravo u onom smjeru u kojem držite ručku. Pravi smjer zraka pokazuje "kljun" sušila. Nikada ne pokušavajte oblikovati frizuru dok je kosa mokra, nego pričekajte da bude polusuha ako je kovrčava, odnosno 80 posto suha ako je ravna. Ključna je stvar znati koliko vam je vremena potrebno da biste oblikovali frizuru. Sto više na njoj ima posla, to kosa treba biti više suha. Da biste ubrzali postupak posušite kosu ručnikom koji dobro upija. Ili je prebacite naprijed i uz pomoć fena "istjerajte" suvišnu vodu.

raspustena kosaSvaka vlas ide na svoju stranu, a netom uvijeni pramen okrenuo se po svome. Užas. Da biste ukrotili neposlušnu kosu, omotajte pramen na okruglu četku u smjeru suprotnom od onog u kojem on želi ići. Potom ga osušite ne mičući četku s tog mjesta. Korijen neposlušne kose možete sušiti toplijim zrakom. Mnogi ljudi namjerno ne posuše kosu do kraja iz straha da je ne oštete, no ako kosa nije suha kao pahuljica od željene frizure neće biti ništa.

Uoči večernjeg izlaska nikako ne nanosite slojeve gela ili laka za kosu. Fini raspršeni mlaz vode (upotrijebite bočicu s raspršivačem) bit će dovoljan da ujutro nanesenom gelu vrati "život" kako biste ponovno mogli dotjerati frizuru. U ovim maglovitim danima kovrčava se kosa približava afro looku, a ravna postaje poput slame. Da se to ne bi dogodilo stilisti preporučuju upotrebu minimalnih količina gela, a još je bolje ne nanositi ga uopće. Umjesto njega, kažu, nanesite više laka no obično. Sav uloženi trud upropastit ćete ako u netom završenu frizuru gurnete ruke, posebice oko korijena. Istodobno ćete na kosu prenijeti i sve eventualne masnoće od krema ako ste ih nanosili na ruke. Umjesto toga koristite se četkom.

Lakiranje kose
seksi izgled frizureObilato lakiranje već zgotovljene frizure može upropastiti sav uloženi trud. Umjesto da zadrži željeni oblik, lak će samo pokvariti frizuru, a kosa će se doimati prljavom. Da biste postigli željenu čvrstoću, lak nanesite na korijen kose prije nego što počnete sa sušenjem. Kako? Nemojte ga špricati nego ga nanesite na dlanove, naravno štedljivo, i utrljajte u korijen. Da bi kosa izgledala prirodno, a ne kao kaciga, stilisti preporučuju da se lak nanese na četku prije nego se počešljate. Ako baš morate kosu lakirati nakon što ste složili frizuru, učinite to u najmanjoj mogućoj mjeri.
 

Komentari