Pravilna prehrana za zdravu kosu

Dugi niz godina nepravilne prehrane odrazit će se na kosi. Zato oboljeli od anoreksije često imaju mlitavu kosu...

Dugi niz godina nepravilne prehrane odrazit će se na kosi. Zato oboljeli od anoreksije često imaju mlitavu kosu bez sjaja. Manjak željeza ili anemija također utječu na kosu. Svakodnevna prehrana treba uključivati bjelančevine te pet porcija voća i povrća. Da bi rezultat bio vidljiv treba proći oko tri mjeseca (tijekom kojih kosa naraste oko tri- četiri centimetra) da bi se primijetilo poboljšanje.

Prehranom do lijepe kose

Ojačajte kosu

  • Uvijek upotrebljavajte šampon koji odgovara vašem tipu kose. Pogrešno odabran šampon može stvoriti ljuskice na površini kose pa će one stršati i zapinjati jedna o drugu. Kosa će biti beživotna i bez sjaja.
  • Nakon svakog pranja kose nanesite regenerator, čak i ako vam je kosa masna - samo ga nemojte nanijeti blizu korijena. Regeneratori oblažu površinu vlasi, zaglađuju vlas i ispunjavaju sitne pukotine. Regenerator pomaže pri rasčešljavanju da ne bi došlo do pucanja vlasi.
  • Vrh sušila usmjerite niz kosu. Ako sušite prema gore, kutikula će se osušiti u podignutom položaju pa kosa neće imati sjaja.

Masirajte vlasište
Prilikom masaže, korijenu kose pristiže dodatna krv, kisik i hranjive tvari, potičući rast zdrave kose i smanjujući napetost vlasišta. Trik je u tome da ne trljate kosu o vlasište - možete je slomiti li čak iščupati. Služite se vrhovima prstiju i pomičite vlasište po lubanji, a ne kosu po vlasištu. Počnite od čela, a zatim prijeđite na strane, tjeme i stražnji dio glave, masirajući u smjeru potiljka. Svako područje masirajte po minutu.
 

Komentari