Prirodni recepti za zdravu i lijepu kosu

U ovo vrijeme nestabilnih klimatskih uvjeta naša kosa najčešće izgleda suho i beživotno. Ukoliko tome...

U ovo vrijeme nestabilnih klimatskih uvjeta naša kosa najčešće izgleda suho i beživotno. Ukoliko tome pribrojimo i zagađenost zraka koja negativno utječe na stanje kose, ispadne da je pravi trenutak da spomenemo nekoliko prirodnih metoda njezine revitalizacije. Kao prvo, važno je biti svjestan činjenice kako stanje kose odražava zdravlje čitavog organizma. Iz tog razloga za njezin lijep izgled najvažniju ima uravnotežena prehrana.

Ono što dnevno pojedete trebalo bi u sebi imati dovoljno vitamina B, vitamina A, kalcija, silicija, željeza, cinka, proteina, te nezasićenih ulja i masnih kiselina. Sve to zasigurno nećete pronaći u nekvalitetnoj fast food hrani, nego ćete se morati potruditi i svoj meni staviti puno svježeg voća, povrća i salata. Važno je dnevno konzumirati dovoljne količine i lijegati ranije u krevet. Osam sati stabilnog sna učiniti će čuda za izgled vaše kose.

Iako je ishrana osnova zdravlja kose, njezinom prirodnom i lijepom izgledu potpomoći će i neki biljni preparati. Njihovo djelovanje učiniti će ju sjajnom i mekanom. Još iz doba naših baka postoji recept stavljanja jajeta na kosu. Jaja su bogata proteinima, pa zbog toga dobro djeluju na previše suhu kosu. Oni koji maju masnu kosu trebali bi na kraju pranja kosu isprati limunovim sokom ili jabučnim octom. Uz te poznate tradicionalne recepte postoji i jedan manje poznati koji uključuje ispiranje kose ružmarinovim losionom koji uz sve navedeno još i uspješno revitalizira kožu vaše glave.

Prirodni recepti za kosu

Za pravljenje ružmarinovog losiona potrebno je nabaviti 6 svježih grančica te mirišljave biljke koje se stave u emajliranu ili nehrđajuću posudu, doda se 5 šalica vode i sve zagrije do vrenja. Smanjite grijanje i pustite da lagano kuhajte još 15 minuta s pokrivenom posudom. Nakon toga ostavite posudu pokrivenu i pričekajte dok se ne ohladi, a na kraju sve procijedite kroz gazu.

Losion od ružmarina nanosi se na kosu nakon što ste dobro isprali sve ostatke šampona i regeneratora. Pažljivo ga prstima umasirajte u tjeme, desetak minuta ostavite, a zatim ponovno isperite kosu vodom. Ukoliko je vaša kosa oštećena zbog utjecaja sunca, preporuča se u ružmarinov losion dodati i dvije velike žlice sušenog cvijeta kamilice. U efikasnost ovog prirodnog sredstva uvjeriti ćete se već nakon prvih nekoliko korištenja. Nakon toga će postati nezaobilaznim dijelom vaših redovnih rituala prizivanja ljepote.
 

Komentari