Valua Vitaly/Stockimages

Njega duge kose

Premda su kratke, "dječačke" frizure omiljene i općeprihvaćene, činjenica je da je duga kosa uvijek moderna, a pri tome je i vječni simbol ženstvenosti.

Premda su kratke, "dječačke" frizure omiljene i općeprihvaćene, činjenica je da je duga kosa uvijek moderna, a pri tome je i vječni simbol ženstvenosti. Plava ili crna, kovrčava ili ravna, ona je ne samo idealan okvir za isticanje ljepote lica, nego i predmet modnih fantazija vrhunskih stručnjaka.

No, koliko je god ukras, toliko duga kosa može biti i odraz nebrige. Kosa, naime, raste otprilike centimetar na mjesec, a što je duža, to je starija i istroše-nija stalnim pranjem, vrelinom sušila, kemijskim tretmanima i utjecajem atmosferskih prilika poput sunca, vjetra ili vlage. Duga kosa zato zahtijeva mnogo više brige od kratke kose, kako bi se spriječili ili uklonili najčešći problemi poput rascvjetalih vrhova, suhoće, pucanja ili gubitka volumena. Evo, dakle, što treba poduzeti kako bi kosa bila zdrava, jaka i njegovana.

Zdravi vrhovi vlasi

Trikoptiloza je znanstveni naziv za pojavu dvostrukuh vrhova, a znači rascjep kose po duljini. Sljedeći je stupanj višestruko cijepanje vrhova, koji se rascvjetaju poput lepeze (trikoklazija).

Glavni su uzrok ove pojave šamponi koji suviše isušuju kosu, loše i nestručno bojenje ili trajna ondulacija, prevelika blizina i toplina zraka iz sušila te djelovanje vjetra i sunca. Dugoročno gledano, ti postupci i utjecaji potiču ljuštenje vanjske opne vlasi i otvaraju je poput cvijeta u donjem, najstarijem dijelu dlake, gdje je vlas jako lomljiva. Najdjelotvornije rješenje u tim je slučajevima klasično šišanje vrhova kojim se odstranjuje "oboljeli" dio. Ako pak ne želite odstraniti škarama ispucale vrhove, pokušajte s nekim od posebnih proizvoda za dvostruke vrhove. Ti proizvodi sadrže silikone i "sljepljuju" ispucale vrhove.

Kružna masaža vlasišta

Budući da zdravlje kose ovisi o dobroj opskrbljenosti krvlju (kisik i glavni hranjivi sastojci upravo krvlju dolaze do korijena kose), vrlo je važno pospješiti cirkulaciju masažom.

Položite jagodice prstiju na kožu vlasišta pa ih pokrečite kružno, krećući od čela ka zatiljku. Iste kružne pokrete izvedite zatim po strani, lagano se penjući ka sljepoočicama. Zahvaljajući ovakvoj masaži korijen kose neće atrofirati, a brže će dobivati i hranjive sastojke koji pospješuju rast kose. Kako bi masaža bila što djelotvornija, na vlasište nanesite hranjivi losion za jačanje kose.

Maske za veći volumen

Šampon nije dovoljan da bi kosa bila sjajna, mekana i bujna. Barem jedanput u dva tjedna kosu treba nahraniti posebnim proizvodom, koji će vlaknima vlasi vratiti sve tvari potrebne da bi kosa rasla zdrava i snažna.

Odmah nakon pranja na dugu kosu nanesite vlažnu, hranjivu masku i ostavite da djeluje 5 do 10 minuta (primjerice, linija Recrin Program tvrtke Welle sadrži vlažnu masku s mikrogranulama ulja jojobe). U koži ova maska ostavlja hranjive tvari i prijeko potrebnu vlagu, koja jača strukturu kose i vraća joj elastičnost i gustoću.

Više željeza u hrani

Ako je kosa lomljiva i jako sporo raste, možda organizmu manjkaju dva važna sastojka: cisetin i metionin (glavni sastojci dlake).

Kako biste nadoknadili manjak, obogatite prehranu mlijekom, sirevima, jajima i jetrom koji sadrže visok postotak ovih tvari. Za zdravlje kose važni su i minerali, medu kojima naročito željezo kojeg najviše ima u crvenom mesu, mahunarkama, špinatu i sličnom povrću.

J.B.

Komentari