Seprimor/Shutterstock

Najčešći problemi sa kožom

Razni kožni problemi mogu se riješiti lijekovima koji se izdaju bez recepta.

U ovom članku ćemo vas upoznati sa par najčešćih kožnih problema, te kako ih liječiti. Razni kožni problemi mogu se riješiti lijekovima koji se izdaju bez recepta.

Opekline

Ako dođe do opekline prvog stupnja (kada je zahvaćen samo gornji sloj kože), ne postoji razlog za brigu, no ako se radi o ozbiljnijoj opeklini, trebali bi ste posjetiti liječnika jer postoji mogućnost da dođe do infekcije rane. Kako bi ste smanjili bole opekline uronite opečeno mjesto u hladnu vodu ili na mjesto opekline pustite da teče hladna voda. Postoji i alternativna metoda liječenja, mjesto na kojem ste se opekli namažite lavandinim uljem ili pak gelom od aloe vere.

Ožiljci

Ožiljci nastaju od tkiva koje je bogato kolagenom prilikom zacjeljivanja rana. Ožiljci u početku budu ružičasti, a kasnije poprime blijedo ružičastu koja je svjetlija od ostale kože. Silikonski gel popravlja izgled većine ožiljaka. Učinak gela je snažniji dok je ožiljak svjež. Možete također ožiljak mazati uljem večernjeg jaglaca kako bi koža bila gipkija. Uz sve ovo unosite veće količine vitamina C i E koji su neophodni za stvaranje kolagena.

Ubodi

Ako vaš organizam burno reagira na ubode, uvijek sa sobom nosite antihistaminsku tabletu te od liječnika zatražite dozvolu da možete nositi Epipen kako bi ste si u slučaju uboda mogli dati adrenalinsku injekciju. Prevenciju uboda sastoji se od nanošenja sredstava za odbijanje insekata i pokrivanja tijela odjećom. Ako dođe do uboda pčele i ona u tom slučaju stavi žalac, nježno ga pokušajte izvaditi noktom ili sterilnom iglom, ni u jednom slučaju nemojte žalac čupati prstima ili pincetom, jer može doći do dodatnog zagađenja rane. Da smanjite bol i svrab nakon uboda, na to mjesto nanesite hladan gel i omotajte to mjesto u čistu krpu. Od alternativnih metoda ranu možete isprati sapunom i toplom vodom, a nakon toga na to mjesto staviti mješavinu vode i sode bikarbone. Ranice od uboda osa ili komaraca premažite vinskim octom ili limunovim sokom.

J.B.

Komentari