anneleven/iStock

Kako do savršenih usana

Usne su još u antičko vrijeme bile simbol senzualnosti i ženstvenosti.

Održavajte usne vlažnima da biste stvorili dobru podlogu za boju

Upotrijebite balzam za usne koji sadrži zaštitni faktor. Koža usana tanka je poput papira. U njoj nema žlijezda lojnica pa ako ih ne zaštitite od vjetra i sunca, sami izazivate nevolju. Pustite da usne upiju balzam nekoliko minuta, a zatim papirnatim rupčićem uklonite višak. Na ovaj način ćete stvoriti idealnu podlogu za nanošenje ruža.

Obvezna je uporaba olovke za usne

Njome dajete usnama oblik, a trag olovke djeluje i poput prepreke koja sprečava razlijevanje ruža. Prvo ocrtajte usne, a zatim ih ispunite olovkom stvarajući temeljni sloj koji osigurava trajnost ruža. Boja olovke mora odgovarati boji vaših usana ili boji ruža. Nikada ne upotrebljavajte olovku koja ostavlja vidljivu, kontrastnu granicu.

Ne ocrtavajte ponovno liniju usana da bi one izgledale punije

Samo ćete privući pažnju na ono što pokušavate prikriti. Možete malo varati tako da povučete crtu neznatno izvan ruba usana posebno na vanjskim kutovima donje usne, koji su vjerojatno puniji no što mislite.

Naučite služiti se kistom za usne

Iako možda nećete imati vremena upotrebljavati ga svaki dan. Kist daje usnama savršen oblik i dugotrajnu boju. Osim toga, postupak je vrlo jednostavan: nakon olovke za usne, na isti način kistom nanesite ruž - prvo duž vanjskog ruba, a zatim ispunite ostatak.

Nanosite sjajilo za usne, ali štedljivo

Prethodno usne svakako ocrtajte olovkom, jer će se u protivnom sjajilo razlijevati. Iskušajte malo prozirnog sjajila na bezbojnu olovku ili malu količinu sjajila nanesite na ruž u središte donje usne. Također možete staviti malo bezbojnog sjajila na dlan, kistom prijeđite preko ruža a zatim preko sjajila i tu kombinaciju nanesite na usne. Nanosite li sjajilo, pomirite se s više popravaka tijekom dana. Sto je ruž sjajniji, to će kraće trajati.

Ne pudrajte usne

Vizažisti nanose puder između slojeva ruža da bi time učvrstili boju za foto-seanse. No na taj se način usne isušuju. Puder nanosite samo u posebnim prigodama ili kada zaista nemate priliku popraviti šminku: nanesite ruž, između usana umetnite sloj papirnatog rupčića da upije višak, preko rupčića natapkajte malo pudera u prahu, a potom nanesite još malo ruža (gotovo je jednako učinkovito izostaviti puder i nanijeti dva sloja ruža, upijajući u međuvremenu). Ispod ruža ne stavljajte podlogu jer se ona nakuplja u naborima povlačeći sa sobom i boju.

Ne očekujte da će ruž izdržati cijeli ručak ili večeru

Osim ako ne želite ruž na čaši, vilici ili hrani, odstranite višak prije jela. Ne mislite previše o usklađenosti ruža i odjeće. Umjesto toga birajte nijanse koje odgovaraju vašoj koži, očima i boji kose. Iznimka: ako nosite crveno, boja usana ne smije se "tući" s tonom odjeće.

Rumenilo mora pripadati istoj paleti boja kao i ruž

Toploj (boja breskve, koralja, terakote) ili hladnoj (boje šljive, vina). Rumenilo trebate koristiti umjereno, tek toliko da pomogne vašim usnama da dobiju izražajnost.

Ne robujte pravilima boje

Lagane, sjajne boje čine usne vizualno punijima, a tamne, zagasite nijanse čine ih tanjima. No, neka vas to ne sputava. Ako vam se sviđa šok-učinak jarkih, sjajnih ruževa na punim usnama, samo hrabro naprijed!

Iskušajte sasvim novu nijansu

Ništa ne popravlja raspoloženje tako dobro kao nova boja ruža. Poigrajte se "zemljanim" i narančastim tonovima koji su ove zime trend. Iako žarka narančasta boja neće pristajati većini žena, crvena ili smeđe-crvena s narančastim tonovima sigurno hoće. 

J.B.

Komentari