Kada zapravo istekne rok trajanja kozmetici

Rok isteka valjanosti kozmetičkih proizvoda ne moraju biti usko povezani s datumom otisnutim na pakiranju. Kozmetički preparati se mogu vrlo često pokvariti prije nego što to nalaže datum otisnut na pakiranju proizvoda,...

Rok isteka valjanosti kozmetičkih proizvoda ne moraju biti usko povezani s datumom otisnutim na pakiranju. Kozmetički preparati se mogu vrlo često pokvariti prije nego što to nalaže datum otisnut na pakiranju proizvoda, a s druge strane mogu trajati znatno dulje ako se koriste i skladište pravilno. Saznajte kada se točno stara šminka počne kvariti, s obzirom na sastojke koji se nalaze u njoj.

Trajanje kozmetike
Africa Studio/Shutterstock.com

Kada se prirodna kozmetika počne kvariti
Ako malo bolje pogledate vaše kozmetičke preparate, trebate povesti računa koliko tih proizvoda sadrže prirodne i organske sastojke. Razlog tomu je što takvi sastojci traju kraće nego oni koji sadrže konzervanse.
Izlaganje svjetlu i zraku mogu vašoj šminki znatno brže skratiti rok valjanosti, bilo da se radi o boji, teksturi ili pak mirisu. Prirodni losioni za tijelo ne smijete koristiti duže od šest mjeseci, dok se organska šminka može vrlo lako pokvariti u roku mjesec dana.

Koji se kozmetički proizvodi najbrže kvare
Kada ste dobro pogledate deklaracije na kozmetičkim proizvodima i vidite koji su organski, povedite računa o tome da takvi preparati inače ne sadrže nikakve kemijske konzervanse i da su lako kvarljivi. Poslije toga trebate pogledati kreme i šminku koja sadrži antioksidante.
Bilo da se radi o anti-age ili kremi protiv akni, kozmetika koja sadrži izdašne količine antioksidanta kao što je vitamin C, glikolnu kiselinu te retinol se vrlo brzo kvari. Ovo je najčešći slučaj kada se šminka ne skladišti dobro. Povedite računa da operete ruke prije svakog korištenja šminke kako bi spriječili pojavu bakterija te im time znatno skratili rok trajanja.

Kada zapravo rok proizvoda zaista istekne
Izlaganje vaše kože opasnim UVA i UVB zrakama ne trebaju predstavljati velik problem vašoj zaštitnoj kremi za sunčanje, no svakako povedite računa o tome kada ste ju otvorili. Zbog svojih specifičnih sastojaka krema za sunčanje se pokvari u roku godinu dana nakon otvaranja, te ni u kojem slučaju nemojte čuvati kremu za sunčanje za sljedeće ljeto.

Većina losiona, šampona te gelova za tuširanje mogu potrajati i do dvije godine, bilo da su prirodni ili pak sadrže kemijske konzervanse. Nemojte dozvoliti ulazak vode u bočicu šampona. Proizvodi za kosu mogu potrajati i preko dvije godine, posebno oni koji sadrže alkohol, koji ih održava svježima dulje vrijeme.
Unatoč isteku roka trajanja koji je označen na proizvodu, većina kozmetičkih proizvoda , uključujući lakove za nokte, mogu potrajati još nekoliko mjeseci bez ikakvih problema. Važno je da proizvode koje nanosite na usne ne bude u vašoj torbici sa šminkom dulje od šest mjeseci.

Parfemi i kolonjske su vrsta kozmetičkih preparata koje trebate držati podalje od svjetla, pogotovo ako se nalaze u staklenim bočicama. Ako ih se drži dalje od svjetla i topline mogu trajati i do dvije godine.
Držite vašu najosjetljiviju šminku na hladnom, suhom i mračnom mjestu kako bi osigurali da traje dulje, ako ipak dođe do bilo kakve promjene prestanite ju koristit.

Komentari