Djelovanje UVA i UVB zraka na kožu

Ultraljubičasto značenje je podijeljeno na tri zasebne skupine te ima različito djelovanje na naše tijelo. Skupine su UVA, UVB te UVC zrake. Postoje različite teorije o UV radijaciji, ali se većina stručnjaka slaže da samo UVA i UVB...

Ultraljubičasto značenje je podijeljeno na tri zasebne skupine te ima različito djelovanje na naše tijelo. Skupine su UVA, UVB te UVC zrake. Postoje različite teorije o UV radijaciji, ali se većina stručnjaka slaže da samo UVA i UVB zrake dopiru do zemlje, te da su štetne za našu kožu. UVC zrake iako opasne, ne mogu doprijeti do naše kože.

UVB zrake najčešće se smatraju zrakama od kojih se tamni, no u stvarnosti su one najviše odgovorne za opekline od sunca. UVB zrake apsorbira vanjski sloj epiderme. Ovaj sloj je tanak kao svila, te tako UVB zrake vrlo lagano dođu do kože, te razaraju melanocite koji proizvode pigment.

Sunce i UVA UVB zrake
hatman12/iStockPhoto

UVA zrake su puno duže od UVB zraka te tako prodiru duboko u kožu. UVA zrake ne uzrokuju opekline kao UVB zrake, no one uzrokuju staračke pjege, gubitak elastičnosti tijela te preuranjenog starenja kože. UVA zrake su glavni uzrok raka kože, te su opasne cijele godine. Pretjerana izloženost ovim zrakama može dovesti do raka kože.

Maligni tumor je posljedica abnormalnog razmnožavanja stanica kože. Nekontrolirani rast ovih stanica dovodi do melanoma (raka kože). Melanom nastaje pojavom crnih mrlja koje se šire po tijelu. Ako zamijetite ikakve promjene na koži, kontaktirajte svog liječnika. Melanom se može spriječiti ako se krene tretirati na vrijeme.
Pad imunološkog sustava, disfunkcija krvožilnog sustava to je sve uzrok Ultraljubičastog zračenja. Kako bi izbjegli rak, izbjegavajte duži boravak na suncu bez zaštite.

Komentari