2 materijala od kojih je načinjeno posuđe koje trebate izbjegavati

Kako bi vaša kuhinja bila što zdravija, postoje neki materijali od kojih se izrađuje posude a koje trebate izbjegavati u širokom luku.

Vrlo je važno imati na umu da pogledate materijale od kojih je posuđe izrađeno prilikom kupnje. U nastavku možete pročitati članak o dva najopasnija materijala koji se mogu naći na policama s posuđem.

Teflon (presvučene i ostale "neljepljive" posude i tave)

Kemikalije koje se koriste za izradu posuda i tava na koje se hrana ne lijepi su vrlo toksične i opasne za ljude, okoliš i životinje. Za teflon se vjeruje da je kancerogen, bioakomulativan u tkivima tijekom vremena, te vrlo je štetan za okoliš jer još nije poznat mehanizam koji bi ih mogao uništiti. Posude na kojima je naznačeno da „ne lijepe“ hranu sadrže brojne kemikalije koje su neposredno povezane sa poremećajima u razvoju, urođenim defektima te da potiču razvoj raka.

Uz sve to ove posude su vrlo toksične za jetru, bubrege te krv. Kompanije koje proizvode ovakve vrste posuđa inzistiraju na tome da su njihove posude ne slomljive, te da ne proizvode štetne plinove u normalnim uvjetima kuhanja. No nije potreban doktorat kako bi vidjeli da se posude jako zagrijavaju te da se oštete na dodir. To nas dovodi do zaključka da premazi koji se nalaze na tim posudama mogu se vrlo brzo i lagano naći u hrani. Nažalost ne postoji način kako se ovakve posude recikliraju. Stoga ako niste primorani kupiti ovakve posude, nemojte, bolje potražite neke koju su manje štetne kako za vas tako i za hranu.

Aluminij

Aluminij savršeno zadržava toplinu u posudi i dobro skuha/speče hranu, ali je opasan materijal kada dođe u izravan dodir s hranom. Aluminij je mekan i visoko reaktivan (pogotovo sa kiselinom hrane) metal koji lagano može poprimiti hrana. Vrlo je toksičan, genotoksičan (može uzrokovati genetske mutacije) te može poremetiti hormone.

Proizvođači aluminijskog posuđa često demantiraju ili pak govore da je vrlo diskutabilno koliko zapravo molekula aluminija završi u hranu, no velik broj znanstvenika i liječnika napominju da je to velik i ozbiljan medicinski rizik. Isto vrijedi i za aluminijsku foliju, treba izbjegavati dodir folije i hrane. S druge strane aluminijsko posuđe presvučeno sa čelikom je sigurnije, u biti neke od najboljih posuda za kuhanje imaju aluminij u bazi posude kako bi što bolje zadržavali toplinu.

Komentari