Tartufi afrodizijak iz naših šuma

Tartufe stručnjaci stavljaju na vrh liste svekolikih delicija. U tom su podzemnom blagu kroz stoljeća uživali...

Tartufe stručnjaci stavljaju na vrh liste svekolikih delicija. U tom su podzemnom blagu kroz stoljeća uživali carevi, kraljevi i velikaši, ne samo zbog izvrsnog okusa nego i, kažu, izrazitih afrodizijačkih osobina. Do jedinstvenog gomolja, neprivlačna izgleda teško se dolazi - "nanjuše" ga dresirani pas ili, ponekad, svinje.

U Hrvatskoj tartuf najviše povezujemo s Istrom i istarskom kuhinjom. U Istri se za tim podzemnim blagom traga od davnina, a jedan je istarski tartuf, težak 1.310 grama upisan i u Guinessove rekorde. Tartufi imaju izuzetno snažan miris i okus. Stručnjaci preporučuju da se u jela dodaje od 10 do 20 grama po osobi.
U 100 grama tartufa ima samo 25 kalorija. Bogat je kalcijem i kalijem, natrijem, te magnezijem i fosforom, mineralima važnima za čvrstoću kostiju i mišićnu snagu.
 

Komentari