Opadanje kose

S problemom opadanja kose danas se sve češće susreću i žene. Način života, neprimjerena njega, promjene u organizmu

S problemom opadanja kose danas se sve češće susreću i žene. Način života, neprimjerena njega, promjene u organizmu, ali i neka oboljenja manifestiraju se upravo pojačanim opadanjem kose. No to je prirodan dio životnog ciklusa vlasi. Svaki folikul iz kojeg vlas raste može tijekom života čovjeka razviti otprilike 20 ciklusa. Prirodni ciklus jedne vlasi traje 3-7 godina, a dijeli se na tri stadija:

  • anagen stadij aktivnog rasta vlasi, koji traje prosječno 2-6 godina
  • katagen ili stadij mirovanja koji traje samo 3 tjedna
  • telogen stadij ili stadij odmaranja tijekom kojeg odumrlu vlas zamjenjuje nova koja nastaje u istom folikulu, a koji traje 3 mjeseca.

Prirodno je da dnevno opadne otprilike 50 vlasi. Posljednjih godina sve je češći problem opadanje vlasi, a glavni krivac je način života, ali i trend mladolikog i njegovanog izgleda koji nalaže sjajnu i bujnu kosu.

Kosa je doista odraz zdravlja i općeg stanja organizma, a osim njegom na njezin izgled i vitalnost itekako utječemo načinom prehrane. Samo prehrana kojom se unosi dovoljno minerala (bakra, cinka, željeza), aminokiselina (čistina, cisteina i metionina) i vitamina antioksidacijskog djelovanja (C i E) osigurat će kosi sve što joj je potrebno za vitalnost. Raznovrsna prehrana s dosta voća i povrća, mahunarki, ribe, jaja i mesa glavni je izvor tih važnih nutrijenata.

Komentari