Polina Nefidova/Shutterstock

Androgeno ispadanje kose u žena

ispadanje kose može se pojaviti u bilo kojoj životnoj dobi, čak i vrlo rano, a ne samo u vrijeme menopauze kao što se dugo mislilo.

Muški hormoni mogu prouzročiti ispadanje kose i u žena. Svaka žena luči i muške hormone (androgene), na koje kosa ponekad nenormalno reagira. To ispadanje kose može se pojaviti u bilo kojoj životnoj dobi, čak i vrlo rano, a ne samo u vrijeme menopauze kao što se dugo mislilo. U većini slučajeva javlja se između 18. i 44. godine.

To nije lako prebroditi pa je ovo ispadanje kose često pogoršano velikom zabrinutošću i stresom. U žena, međutim, nikada ne dođe do potpune ćelavosti kao u muškaraca, a danas se ovo stanje i sve uspješnije liječi lijekovima i lokalnom njegom, ako je dijagnoza postavljena na vrijeme.

Kada posumnjati

Najuočljiviji simptom poremećaja je širenje staze. Kosa postaje sve tanja i područje ćelavosti se postupno povećava, no ne oćelavi cijela glava. Pojavu često prati seboreja. A to je pretjerano lučenje sebuma iz žlijezda lojnica.

Kome se obratiti

Smetnje najprije spomenite liječniku opće prakse ili ginekologu, zbog hormonskih pretraga. Najčešće su, međutim, hormonski nalazi u redu i stupanj testosterona glavnog androgena nije viši od normale. Ispadanje kose, naime, ne ovisi o količini androgena, već o načinu kako ga folikuli dlake prihvaćaju i kako on na njih djeluje. Taj kapacitet prihvaćanja je genetski zadan. Važno je konzultirati liječnika na vrijeme, jer će se bez liječenja stanje pogoršati.

Ako alopeciju prate i druge boljke, kao poremećaji menstruacije, masna koža, dlakavost ili prekomjerna težina, liječnik će provjeriti ne postoje li eventualne smetnje u svezi s jajnicima ili bubrezima.

Liječenje

Ovaj tip ispadanja kose liječi se hormonima, i to onima koji koče učinke androgena, tzv. antiandrogenima (ciproteronacetat). Taj lijek (Androcur), neutralizira djelovanje hormona DHT (dihidrotestosteron) štetnog za folikule i pod liječničkim nadzorom često daje odlične rezultate već nakon četiri mjeseca. Može se uzimati u obliku pilula.

J.B.

Komentari