Cipele koje će vaša stopala voljeti

Potplat ne smije biti potpuno ravan, već mora imati petu, ali ne previsoku. Idealna visina pete je oko 3-4 cm, najviše do 5...

Potplat ne smije biti potpuno ravan, već mora imati petu, ali ne previsoku. Idealna visina pete je oko 3-4 cm, najviše do 5 ako jako patite na visinu. Izbjegavajte „opake" štikle i cipele u špic koje pritišću prste, a ako se baš nikako ne možete odreći takvih cipela, onda se barem pridržavajte pravila da takvu obuću nosite samo kao „desert". Drugim riječima, štikle i cipele u špic ne koristite kao svakodnevnu obuću već ih ostavite samo za posebne prilike i izlaske.

Kapica, odnosno prednji dio cipele mora biti dovoljno širok i dubok da u njemu prsti mogu biti u prirodnom položaju, a ne skvrčeni ili stisnuti. Između najdužeg prsta, odnosno palca, i vrha cipele mora biti oko 1,3 cm slobodnog prostora. Micanje prstima neka bude test za provjeru udobnosti. Cipele bi trebale imati čvrstu, ali iznutra ojastučenu petu koja stopalima pruža dobru i udobnu potporu te onemogućuje da iskliznu iz kalupa.

Cipele

Obratite pažnju na potplate: oni moraju biti fleksibilni tako da se nožni prsti pri hodanju mogu savijati.
Cipela mora biti takva da stopalo može bez problema kliznuti u njezin najširi dio. Cipele s kopčama ili na vezivanje bolji su izbor nego one koje se samo nazuvaju jer pružaju veću sigurnost i stabilnost stopalu. Za duže hodanje, posebice za šetnje prirodom, najsigurnije i najzdravije rješenje za nogu su tenisice. Dakako, za sport su one imperativ.

Izbjegavajte cipele izrađene od plastičnih te općenito sintetskih materijala. Poželjno je da cipele budu od prirodnih materijala koji omogućuju stopalima da dišu te sprečavaju ili barem ublažavaju znojenje jer vlažan ambijent pogoduje razmnožavanju bakterija i gljivica, a time i pojavi kurjih očiju, žuljeva, rana i infekcija. Prednost dajte cipelama bez grubih šavova koji stalnim trljanjem i pritiskom mogu nadražiti kožu.
 

Komentari