Valery121283/Shutterstock

Iritacije kože

Čim primjetite bilo koji od prvih simptoma iritirane kože neophodno je da u što kraćem vremenskom razdoblju posjetite liječnika ili dermatologa koji će dijagnosticirati o čemu se zapravo radi.

Bilo da se radi o crvenilu na koži, da vas na trenutke koža peče ili pak da se mučite sa nesnosnim svrabom. Čim primjetite bilo koji od prvih simptoma iritirane kože neophodno je da u što kraćem vremenskom razdoblju posjetite liječnika ili dermatologa koji će dijagnosticirati o čemu se zapravo radi. Nakon što dermatolog dijagnosticira problem, tada je potrebno iz vaše okoline ukloniti tvar koja vam izaziva iritacije kože. Ako ignorirate ove prve simptome, ponovna i učestala izloženost tim tvarima može uzrokovati alergije kojih ćete se vrlo teško riješiti, pa čak je moguća i pojava dermatitisa.

Otkrijte koje su to najučestalije iritacije kože i od čega nastaju. Bilo da se radi o odjeći ili kozmetičkim preparatima, otkrijte kako izbjeći nepogodne učinke iritacije ili osipa na koži prije negoli se oni razviju u vrlo ozbiljan i opasan problem.

Odjeća

Otprilike 25% djece i 3% odraslih osoba pate od nekog oblika ekcema kože uzrokovanog vlaknima i materijalima od kojih je odjeća načinjena. Atopijski dermatitis je stanje iritacije kože koje je najčešće uzrokovano vunkom i ostalim grubnim vlaknima koji oštećuju našu kožu. Najbolji način da izbjegnete ovo stanje je da se držite odjeće načinjene od pamuka. Čak i ako materijal ili vlakna sami po sebi ne uzrokuju iritaciju, boje i ostale kemijske supstance koji su korišteni u procesu izrade odjevnog predemta, mogu ju oštetitit. Ako imate vrlo osjetljivu kožu, tada trebate izbjegavati bilo koji materijal koji se vrlo sporo suši i preko kojeg koža ne može disati kako treba.

Sapuni

Osip kože koji je najčešće popraćen sa svrabom i suhoćom može biti rezultati prečestog pranja vaših ruku i kože. Sapun, koliko god on bio koristan za pranje naših ruku, sapun jako isušuje ruke i iritira ih. Neke od reakcije koje su povezane sa sapunom najčešće mogu biti uzrokovane mirisima korištenim prilikom izrade, boja, ili pak prečestim pranjem ruku i skidanjem prirodnih zaštitnog sloja sa kože vaših ruku. Vrlo je važno da svaki puta temeljito isperete ruke nakon pranja sa sapunom. Ako vam je koža na rukama sklona iritaciji u sepcijaliziranim prodavaonicama i drogerijama potražite posebno dijaznirane sapune za vrlo osjetljivu kožu.

Proizvodi za čišćenje vašeg doma

Bilo da se radi od sredstvu za čišćenje ili pak o sredstvu za poliranje drvenih podloga u domu, vrlo velika većina sredstava za čišćenje vašeg doma u sebi sadrži vrlo snažne kemikalije koje mogu imati vrlo negativan učinak na vašu kožu. Među sredstvima koji najčešće uzrokuju iritacije možemo uvrstiti sredstva za čišćenje prozora, pa čak i sredstva za dezinfekciju vaše kupaonice i toaleta. Kako bi izbjegli sve neugodne iritacije kože, trebate prilikom svakog čišćenja nositi gumene rukavice i pobrnuti se da nakon čišenja dobro izračite prostoriju jer dosta kemikalija može ostati u zraku nakon toga.

Mirisi

Bilo da se mirisi nalaze u vašem najdražem osobnom parfemu ili pak u kozmetici, oni mogu biti glavni uzročnici za vrlo veliki spektar različitih osipa na koži koji se isto tako vrlo teško mogu pravilno odrediti. Jednom kad liječnik ili dermatolog dijagnosticira da je vaš osip nastao zbog mirisa. tu se radi o otprilike pet tisuća različitih mirisa koji se svakodnevno upotrebljavaju za izradu kozmetičkih preparata i sredstava za čišćenje. Ako želite smanjiti rizik da dobijete neki od odlika iritacije kože, tada bi bilo najbolje da se odlučite za sredstvo ili kozmetički preparat koji u sebi ne sadrži mirise.

Kreme za lice

Kada se radi o kremema za lice one najčešće uzrokuku razne osipe na koži. Vrlo veliki broj ljudi širom svijeta nije siguran da li je crvenilo i osip simptom koji se mora pojaviti da biste bili sigurni da to sredstvo djeluje. Ako dođe do osipa, kontaktirajte liječnika koji će vam točno reći o čemu se zapravo radi. Jabučna i glikolna kiselina koji su najzastupljenije supstance koje možete pronaći u proizvodima za njegu lica može uzrokovati privremenu zategnutost i crvenilo na koži. Ipak, na umu imajte da žarenje niti u jednom slučaju nije normalna pojava i da ako dođe do toga prestanite s korištenjem tog proizvoda.. Od ostalih supstanci koje uzrokuju probleme može navesti vrlo štetne parabene i aksorbinsku kiselinu. ako zamjetite bilo kakve promjene na licu koje vam se ne čine normalnima, o tome obavjestite svog liječnika.

Deterdženti za pranje rublja

Iako na pakiranju deterdženta za pranje rublja piše da oni ne sadržavaju nikakve mirise, u stvarnosti ipak nije tako. S druge strane, deterdženti bez mirisa ipak uzrokuju osipe i ekcem u malo manjem broju slučajeva. Ovo se najčešće događa ako je osoba dugo izložena ovom proizvodu. Prije nego što zaključite da je vaša odjeća glavni uzrok osipu kože, pobrinite se da odjeću dobro isperete u prelici za rublje.

J.B.

Komentari