LukaTDB/Shutterstock

Svakodnevne kućanske aktivnosti

Ručak treba biti skuhan, rublje oprano i ispeglano, sve su ovo svakodnevni poslovi koje moramo obaviti. Kako bi svi bili sretni i zadovoljni važno je da cijela obitelj sudjeluje u dnevnim kućanskim aktivnostima.

Čak i oni najmanji mogu pomoći da se sve dovede u red. Kroz ovih par savjeta ćemo vam pokušati pomoći da sve dođe na svoje mjesto.

Napravite raspored poslova  – napravite jednostavan raspored za cijelu obitelj sa poslovima koje treba obaviti pojedina osoba. Kada dovršite raspored, markerom u boji označite poslove. Naravno da nećete djeci davati poslove koji nisu za njih, ali postoje poslovi koje djeca lagano obavljaju i po završetku budu sretni jer su i oni pridonijeli da sve funkcionira.

Veliki doručak za obitelj – dan prije priredite doručak za jutro. Ispecite wafle ili sličnu poslasticu. Vrlo je važno zdravo doručkovati. Ovo vam daje priliku da porazgovarate sa obitelji prije nego što svatko ode na svoju stranu.

Postavite tajmer – tajmer pomaže da se djeca ne osjećaju zapostavljeno, recimo u kupaonici ili prilikom razgovora na telefon. Pustite ih da se dogovore oko vremena.

Probudite se pola sata ranije – san je vrlo vrijedna stvar kad se zatrpani poslom preko glave. No ako si navijete alarm pola sata ranije, imat ćete vremena za sebe prije nego što se svi ostali probude. U tom vremenu možete vježbati, otuširati se ili pak napraviti dio posla. Ranije buđenje pomaže u sprječavanju stresa i čini dnevnu rutinu lakšom.

Ugasite televizor nakon škole – umjesto da se zabulje u televiziju, izvedite djecu van i radite zajedničke aktivnosti na svježem zraku. Striktno se držite kontrole televizije, možda će gunđati, ali će vam poslije biti zahvalni.

Organizirajte se oko večere – večeru održavajte svaki dan u isto vrijeme. Večera stvara zdrave obiteljske veze. Možete izbjegavati monotoniju novim receptima, te svakako pozovite djecu da vam pomognu oko kuhanja i pripreme hrane.

Svakako ostavite mjesta i za zabavu. Nemojte zaboraviti naznačiti vrijeme i za društvene igre, video igrice te za druženje sa prijateljima. Neka vam svi u obitelji pomognu pri izradi rasporeda.

Komentari