Jagode pospješuju pamćenje

Stižu dobre vijesti za sve one koji obožavaju jagode. Istraživanja obavljena na Institutu Salk u kalifornijskom...

Stižu dobre vijesti za sve one koji obožavaju jagode. Istraživanja obavljena na Institutu Salk u kalifornijskom gradu La Jolla su pokazala da to voće posjeduje velike količine fizetina, prirodnog flavonida koji pospješuje dugotrajno pamćenje. Prilikom traženja lijeka prikladnog za osnaživanje ljudskog pamćenja liječnici su slučajno ustanovili da fizetin djeluje jače od bilo kakvih umjetnih tvorevina.

Jagode

Testovi napravljeni na pokusnim miševima samo su potvrdili pretpostavke. Oni su uz pomoć tog flavonida s lakoćom pamtili i najkompliciranije staze kroz labirinte. Doktorica Pamela Maher, koja je bila na čelu istraživačkog tima, istakla je kako fizetin snažno inducira diferencijaciju i razvoj moždanih stanica.

No, to nije sve. Taj čudesni flavonid uz sprječavanje starenja moždanih stanica još dodatno među njima uspostavlja i nove veze, te općenito usklađuje njihov rad. Ukoliko istraživanja nastave započetim putom, za očekivati je da će svijet uskoro dobiti djelotvorno sredstvo za sprječavanje razvijanja gubljenja pamćenja koje je prisutno kod različitih bolesti, kao što je na primjer ona Alzheimerova. «Na prvi pogled može izgledati obećavajućim činjenica da je fizetin obilno prisutan u jagodama. No, moram vas odmah razočarati.

Zbog niske cijene jagoda proizvodnja lijekova na bazi tog voća ne bi bila financijski opravdana. Znam kako će mnogi pomisliti kako će do potrebnog fizetina lako doći kroz redovito uključivanje jagoda u svoju svakodnevnu ishranu. Nažalost, za takvo što bi ih bilo potrebno dnevno pojesti oko 450 kg, a to je previše i za najveće jagodoljupce,» upozorila je dr Maher.

Unatoč tužne činjenice da će se farmaceutska industrija u svom lovu za profitom odlučiti za skuplje izvore fizotina u svrhu podizanja cijene konačnog lijeka, te unatoč svim upozorenjima da konzumiranjem jagoda ne možete dobiti potrebnu dozu tog flavonida za bilo kakvo ozbiljnije liječenje, ostaje, ipak, činjenica da to ukusno voće efikasno pospješuje funkcije pamćenja. Taj podatak će vam zasigurno biti dovoljan da još više uživate u njegovom okusu.

Osim u jagodama, fizotin se u manjim količinama može naći i u rajčicama, češnjaku, narančama, jabukama, breskvama, grožđu i kiviju. Zanimljiv podatak je da lišće drveća ginko biloba, premda je bogato brojnim drugim flavonidima, ne sadrži famozni fizetin.
 

Komentari