Nađite svoju snagu na poslu

Osjećate se kao samo još jedna pčela radilica u košnici? Takav stav bi mogao utjecati ne samo na vaš moral.

Osjećate se kao samo još jedna pčela radilica u košnici? Takav stav bi mogao utjecati ne samo na vaš moral. Najnovija studija kaže kako osjetni manjak moći na poslu može otežati i organizaciju misli, prioriteta, donošenja odluka. No, prije nego što za svoju apatiju okrivite „njega“ ili „nju“, procijenite svoj vlastiti stav. Vi – a ne vaš nadređeni – odgovorni su za razvijanje vještina, postavljanje ciljeva, i stvaranja vašeg životopisa. Evo kako da ovladate svojim poslom i svojom budućnosti.

Nađite svoju snagu na poslu

Postavite cilj
Što želite više od svega? Nove odgovornosti? Posve novi posao? Razumijevanje što je to što zaista želite i djelovanje u tom pravcu učinit će da se osjećate više u kontroli nad svojim svakodnevnim obavezama i karijerom općenito.

Prestanite se sabotirati
Kasnite li svakodnevno po navici pet minuta? Ili kolutate očima kada vam nadređeni okrene leđa? Napustite negativan stav i imate dobre šanse da vaš šef primijeti poboljšanje – pa vam možda počne davati i više odgovornosti.

Sprijateljite se na poslu
Imati prijatelja na poslu čini posao zabavnijim. A kada je posao zabavan, motiviraniji ste da doprinesete, što zauzvrat čini da se osjećate snažnijima. Samo budite sigurni da vam je prijatelj pozitivan, a ne nekakva sarkastična ploča – netko tko dijeli vaš stav prepuštanja vodstva i drugome, tako da se možete međusobno podržavati od jedne do druge radne pobjede.

Nagradite se
Prolaziti neopaženo postupno će smanjiti vaše povjerenje. Stoga, ako vaši šefovi ne daju nikakve pohvale, sami sebi to dugujete: Naučite kada se trebate potapšati po leđima. Prepoznavanje vlastitog standarda izvrsnosti može vam pružiti osjećaj zadovoljstva i kontrole nad poslom, te nadahnuti vas da se i dalje usavršavate. Zato, uživajte u zadovoljstvu dobro obavljenog posla, makar to nitko drugi osim vas nije zamijetio.

Pokažite timski duh
Pitajte svog šefa što možete učiniti da pomognete i rasteretite njegov radni raspored. Kada vas jednom doživi kao saveznika i poduzetnu osobu, biti ćete prvi na spisku onih kojima će se okrenuti pri predstavljanju sljedećeg projekta.
I, tko je sada obična pčelica radilica?

Komentari

Igor Ognjenović
Igor Ognjenović

Igor Ognjenović je voditelj i redovni predavač Centra za astrološku edukaciju u Zagrebu. Astrologijom se počeo baviti u sklopu američkog Rosicrucian Fellowshipa, a tradicionalnu astrologiju specijalizirao na Academy of Predictive Astrology pod vodstvom Roberta Zollera. Svoje tekstove iz područja astrologije, duhovnosti i znanosti objavljivao je u Jutarnjem listu, Fokusu, Astro magazinu i Svjetlosti. Napisao je knjigu "360 Pandorinih kutija - simboli za stupnjeve Zodijaka".