Kako održati zube zdravima?

Preko cjelog dana naši zubi su izloženi različitih namirnica, kao što je šećer, gazirani sokovi i voćni sokovi i konzumacija duhanskih proizvoda.

Iako je prirodni voćni sok zdrav budite oprezni i s njim jer i njegova svojstva mogu oštetiti naše zube jer ima veliku kiselost koja može nagristi caklinu naših zubi. Zubi mogu oslabiti i postati jako osjeljivi na toplo, hladno, na slatku hranu, a također vrlo lako mogu i požutjeti. Upravo zbog tih razloga je vrlo važno pažljivo odabirati hranu i koliku količinu konzumirati.

Pod raznim utjecajima zubi tijekom vremena tamne te se pojavljuju mrlje na njima. Najčešći uzročnici mrlja su crno vino, čaj, gazirana pića, pušenje i sl.. Ove mrlje mogu se odstraniti redovitim četkanjem, no postoje i trajne mrlje zubi. Trajne mrlje zubi nastaju iz raznih razloga, jedan od najčešćih je prevelika količina flora u djetinjstvu ili pak prevelika količina antibiotika, a pojavljuju se i sive mrlje koje nastaju odumiranjem živca u zubu. Kao jedan od glavnih uzročnika promjene boje zubi su cigarete, no u zadnje vrijeme na tržištu su se pojavile paste za pušaće koje rješavaju ovaj problem.

Postoji nekoliko stvari koje morate imati na umu prilikom dnevne rutine održavanja higijene vaših zubi. Ako želite imati zdrave i jake zube, trebate pokušati sljedeće:

  1. Nabavite novu četkicu za zube. Mekane četkice su vaš najveći saveznik, no čak i kad imate meku četkicu, nemojte prejako trljati. Četkica služi da ukloni višak hrane i kiseline koje se zalijepe za vaše zube, nema razloga da skidate i caklinu s njima.
  2. Nemojte četkati zube četkicom barem jedan sat nakon što ste konzumirali hranu koja u sebi ima bilo koji oblik kiselina. Ako imate vremena pustite da prođe barem sat i pol do dva. Nakon što pojedete hranu koja u sebi sadrži kiseline, vaša caklina je jako osjetljiva.
  3. Koristite slamku. Ako ste veliki ljubitelj gaziranih pića i voćnih sokova, pokušajte ih konzumirati pomoću slamke kad god je to moguće. Ako već ne možete koristiti slamku, onda bi piće trebali što manje držati u usnoj šupljini. Što manje zube izlažete kiselinama to je bolje. Možete također malo i vodom isprati nakon što popijete.

Kako bi imali zdrave i lijepe zube, važno ih je dobro održavati. Redovito perite zube, no pripazite da ih perete temeljito. Ako pak želite bijele zube, možete se podvrći tretmanu izbjeljivanja, no prije toga se svakako konzultirajte sa svojim stomatologom kako bi postigli željenu bjelinu vaših zubi.

Komentari