Terme Lasko

Ayurvedsko opuštanje i miris toplih kolača – recept za savršene wellbeing blagdane

Iako su blagdani sinonim za uživanje u kućnoj atmosferi sa svojim najdražima, zašto ih ne biste proveli na putovanju koje će vas dodatno zbližiti?

Terme Laško nude  Krenite s uživancijom od jutra. Dugo spavanje i razbuđivanje u velikom krevetu u lijepo dizajniranom prostoru neutralnih boja s mirisom ruža i orhideja garantira dan za pamćenje. Jutro započnite čašom termalne vode koja će osnažiti vaš imunitet, doručkujte slasna jela od lokalnih namirnica, potom se razgibajte u šetnji pitoresknim celjskim krajem.

Zavirite u pivovaru Laško gdje ćete u dva i pol sata vidjeti cijeli proces nastanka piva. Kušajte domaće praline bogatog okusa u očaravajućem ambijentu restorana smještenog u starom gradu Taboru. Ne zaboravite na najučinkovitiju antistres terapiju u bazenima s ljekovitom vodom. Ispod staklene kupole nalazi se 2200 četvornih metara vodenih atrakcija s rekreacijsko - masažnim bazenima i visokim whirpoolima. Potom si priuštite masažu za kožu poput baršuna i tretmane od meda. Najbolji ayurvedski stručnjaci učinit će da se opustite i regenerirate kao nikad prije. Ne zvuči loše?

Kao šlag na torti vašeg odmora u Termama Laško neka bude posjet kućnoj slastičarnici gdje se sve slastice rade od domaćih svježih sastojaka. Kušajte medenu pitu po kojoj su ove terme poznate, a nagradite se i tradicionalnom poticom bez koje je nemoguće zamisliti blagdane u Sloveniji.

Recept za blagdansku poticu

Sastojci za tijesto:
    • 1000 g bijelog pšeničnog brašna
    • 30 g kvasca
    • 100 g maslaca
    • 120 g šećera
    • 10 g soli
    • 3 – 5 žumanjaka  (60 – 100 g)
    • 1 čajna žličica vanilin šećera (10 – 20 g)
    • 1 žličica ruma (5 – 10 ml)
    • 500 ml mlijeka
Sastojci za nadjev od oraha:
    • 1000 g mljevenih oraha
    • 375 g šećera
    • 0 – 125 g maslaca
    • 3 – 4 bjelanjaka (90 – 120 g)
    • 10 – 20 g vanilin šećera
    • malo cimeta
    • 470 – 600 ml mlijeka

Tijesto:
Tijesto zamijesimo dok se ne pretvori u glatku, kompaktnu smjesu. Nakon 15 min tijesto još jednom zamijesimo, razdijelimo u kruščiće, pokrijemo i pustimo da se diže. Potom ga razvaljamo na debljinu malog prsta (od 0,5 – 1,5 cm) i oblikujemo ga u pravokutnik. Tako smo pripremili površinu na koju nanesemo nadjev.

Nadjev od oraha:
    1. Mljevene orahe prelijemo vrućim mlijekom i ohladimo.
    2. U smjesu umiješamo vanilin šećer, šećer, cimet, maslac, snijeg od bjelanjaka. Nadjev mora biti razmaziv da se tijesto pri mazanju ne ošteti.
    3. Tijesto razvaljamo na debljinu malog prsta, 0,4 cm do 1,5 cm.
    4. S nadjevom premažemo tijesto. Po premazanom nadjevu možete posipati malo suhih mljevenih oraha.
    5. Tijesto s nadjevom čvrsto uvijemo i smjestimo u okruglu posudu za pečenje, koju premažemo s malo otopljenog maslaca i pospemo brašnom.
    6. Prije pečenja poticu premažemo po želji s mješavinom maslaca, mlijeka i žumanaca. Poticu na više mjesta po površini probodemo i pečemo u pećnici na 160 – 180°C, 40 minuta.
    7. Poticu izvadimo iz posude za pečenje tako da gornji dio okrenemo prema dolje pa ju ohladimo.
    8. Po želji ju pospemo šećerom u prahu i ponudimo narezanu na kriške.

 

Komentari