10 trikova za učinkovitiji dan

Svaki dan vam je isti, osjećate se bezvoljno, na poslu ništa ne stižete. Evo nekoliko savjeta kako biti učinkovitiji i samim time sretniji.

Svaki dan vam je isti, osjećate se bezvoljno, na poslu ništa ne stižete. Evo nekoliko savjeta kako biti učinkovitiji i samim time sretniji.

Mane zaposlene zene

1. Napravite popis
Još prije doručka, sastavljanje dnevne liste svojih obaveza stvara mentalni red i smiruje um. Učinkovite liste se sastoje od samo deset stvari (uključujući i jedan zabavan zadatak). Svaka od njih bi trebala imati i neki vremenski okvir i planirana tako da do potpunosti iskoristi vaše energetske vrhunce i padove.

2. Kanalizirajte Tarzana
Šakom čvrsto tapkajte svoju žlijezdu thymus (središte prsne kosti) tijekom tri duboka udisaja. (Urlanje poput Tarzana je isto opcija.) To usklađuje tijelo i jača vaš imuni sustav protiv umora, virusa i infekcija.

3. Zauzmite položaj kobre
Ovaj položaj hatha yoge energizira, smanjuje stres i sprječava napetost u leđima koju može prouzročiti dugotrajno sjedenje. Dvije minute se zagrijte sa položajem mačke (stanite na sve četiri, udahnite dok su vam stražnjica i glava dignuti prema gore – čineći kralježnicu udubljenom - zatim izdahnite, uvlačeći glavu i stražnjicu, savijajući leđa prema gore, kao grbu.) zatim se prebacite na kobru ležeći na trbuhu i položite ruke na pod uz rebra. Udahnite, oslonite se na ruke i podignite torzo i struk sa poda, dok su vam bokovi i zdjelica na podu. Glavu lagano nagnite unatrag i držite tako 20 sekundi dišući polako kroz nos.

4. Spakirajte si užinu
Svoju posudicu za užinu napunite sa pola šalice badema (B vitamini podržavaju um i tijelo u slučaju stresa), sušenim marelicama (da bi energizirali mozak i mišiće), i orasima (koji će zaštiti vaše srce ako vam skoči adrenalin).

5. Ubacite zelene nijanse
Receptori u mrežnicama našeg oka osjetljiviji su na određene svjetlosne frekvencije, a valna duljina svjetlo-zelene boje je super poticajna za mozak – posebno ako je pred vama dug i zahtjevan dan.

6. Upalite mirisni štapić
Prema njemačkim istraživačima, ulje peperminta poboljšava spoznajne funkcije mozga. Jasmin povećava budnost u danima punim beskrajnih sastanaka. Lavanda smanjuje nemir prije prezentacije, a arome citrusa mozak koji se kroz san nije dovoljno odmorio obogaćuju kisikom.

7. Kontrolirajte provjeravanje pošte
Konstantno provjeravanje pošta uzrok je gubitka fokusa i koncentracije na važne zadatke koje želite izvršiti. Odredite pet vremenska perioda u tijeku dana samo za čitanje i odgovaranje na poštu. I držite ih se.

8. Podijelite svoj raspored
Kada dođete na posao, svojim kolegama pošaljite e-mail u kojem ih obavještavate kada ste im u tijeku dana na raspolaganju i kada vas neće smetati.

9. Okusite ribu
Jedna Omega 3 kapsula svakoga jutra (450mg) čini vaš mozak budnim, pojačava moć učenja i štiti od depresije.

10. Nađite svoj afirmacijski napjev
Na putu do posla i tijekom dana općenito, mentalno ponavljajte „Danas sam izuzetno učinkovita. Ništa me ne uznemiruje.“ Pozitivne mantre raspršuju negativne misli i vjerovanja – i sa punim uvjerenjem sve što kažemo i učinimo u tom trenu usađuju u nas. Skeptični ste? Sve što možemo reći: pokušajte!

Komentari