Madeže treba kontrolirati

Povremeno izlaganje nepreplanule kože ultraljubičastim zrakama moglo bi se nazvati "nasilnim"...

Povremeno izlaganje nepreplanule kože ultraljubičastim zrakama moglo bi se nazvati "nasilnim". To je, dakle, tipično "rekreativno" sunčanje, u želji da se što prije dobije tamnija boja kože, posebice ako je odmor kratak. Pretpostavlja se da su opekline prvi korak u procesu stvaranja melanoma. Prema američkim statistikama, jedan od sedam ljudi u SAD-u oboljet će od neke vrste raka kože. Ozbiljne opekline od sunca povećat će taj rizik 50 posto.

Madeži su opasni

Kao većina drugih oblika raka, melanom se najlakše liječi kada se rano dijagnosticira. Više od 90 posto melanoma svatko može prepoznati. Tumor se često širi po gornjem sloju kože, ne napadajući donji. Ako se na vrijeme otkrije i liječi, odnosno ako mu se ne dopusti da proširi metastaze, izlječiv je gotovo 100 posto. U Australiji, zemlji s najvišim postotkom oboljelih od melanoma i drugih oblika raka kože, zahvaljujući ranom otkrivanju i javnim edukacijskim akcijama, postotak 10-godišnjeg preživljavanja pacijenata u drugoj fazi bolesti porastao je na 90 posto.

Sličan je program u Škotskoj pomogao ranom otkrivanju bolesti i postotak preživljavanja popeo se sa 38 na 62 posto. Preporuke Hrvatske lige za borbu protiv raka također glase - jednom mjesečno treba obaviti detaljan pregled kože, najpraktičnije prije ili poslije tuširanja. Pažljivo treba pregledati cijelo tijelo, ne zanemariti ni prostor između nožnih prstiju, te svakako pregledati leđa, u ogledalu ili tako da to učini netko drugi. Ne zaboravite pregledati i članove obitelji. Pritom obratite pažnju na nove madeže i promjene starih.

Osobe s madežima promjera većim od 2 milimetra, a osobito s atipičnim madežima, nepravilnim, "ružnim" i većim od 6 milimetara, u većoj su opasnosti da obole od melanoma.
 

Madež

Pojačan oprez
Nakon puberteta, madeži mogu rasti još u trudnoći, a inače vrlo rijetko. Stoga je znak upozorenja koji se ne smije zanemariti bilo kakva promjena u veličini (rast), obliku ili boji madeža. Liječnika treba upozoriti ako se novi madež pojavio u području križa, glave i vrata. Kod žena češće nastaje melanom na rukama i nogama.

Madeži su najčešće glatki i pravilno omeđenog ruba, stoga nepravilan i razveden rub također upućuje na moguće promjene u madežu. Peckanje ili krvarenje iz madeža, svrbež, kvržice, upala s crvenim rubom ili osjetljivost na dodir također su znakovi koji upućuju na pojačan oprez. Liječnički pregled nužan je i ako madež promijeni oblik, pojavi se ova mrlja, ako spontano krvari (bez ogrebotine ili udarca), ako su promjene vrlo brze, te opazite li nepravilne krugove oko madeža.

Liječnik će prvo pažljivo pregledati madež. Ustanovi li bilo kakav rizik, kirurški će ga ukloniti i poslati na laboratorijske pretrage, kako bi se ustanovilo postoje li zloćudne stanice. Stoga je izuzetno važno da se kod svakog uklanjanja madeža ili sličnih izraslina na koži, napravi pretraga uzetog tkiva.
 

Komentari