Kako zaštititi kožu lica ljeti?

Ljeto je godišnje doba za zabavu, igru i sport. Sve više vremena provodimo vani, s obitelji i prijateljima. Neki preferiraju ljeto provesti na moru, plivajući i sunčajući se, dok je drugima ovo omiljeno vrijeme za otkrivanje stranih gradova ili pak prirode i planina. Kako god da odaberete provesti ljeto, imajte na umu zdravlje.

Iako nas ugodne Sunčeve zrake griju i čine tople ljetne večeri magičnima, one donose i štetno UV zračenje. UV zračenje prisutno je kroz cijelu godinu, ali je ljeti najintenzivnije te ljudi najviše vremena provode vani. Bez pravilne zaštite, ono nam može oštetiti stanice kože te je glavni uzrok raka kože. Osim UV zračenja, ljeti smo izloženi različitim uvjetima i često zaboravljamo na pravilnu njegu kože i kose. Zato se važno podsjetiti kako zaštiti kožu lica, ali i tijela ljeti te sigurno uživati u morskim aktivnostima.

 

Morska sol ima dobre i loše strane

 

Mnogi će primijetiti kako im je lice čišće nakon par tjedana na moru i da im se koža manje masti što donekle možemo pripisati morskoj soli. Iako more ima mnoge benefite na ljudski organizam, na kožu ne djeluje samo pozitivno. Naime, upravo zbog visokog saliniteta ono isušuje vašu kožu kako tijela tako i lica. Zato je obavezna dodatna hidratacija lica prije i poslije kupanja u moru. Da biste dobili samo pozitivne učinke mora, zaštitite svoju kožu od soli.

Koristan trik je sa sobom na plažu nositi bocu obične ili termalne vode kojom ćete poprskati lice nakon svakog kupanja u moru kako se sol ne bi predugo zadržavala na vašem licu. Osim toga, vodeni sprej je odličan alat za hlađenje.

 

Niske temperature

 

U ljetnoj njezi kože izrazito je važno koristiti hladnu ili mlaku vodu. Nakon cjelodnevnog izlaganja Suncu, vjetru, soli i vrućini, naša je koža dehidrirana i suha. Zato bi je vruća voda mogla dodatno oštetiti i smanjiti vlažnost. Osim toga, hladna voda općenito je dobra za cirkulaciju i zdravlje kože te pomaže ublažiti osjećaj zatezanja nakon sunčanja.

 

Nikamo bez SPF-a

 

Mnogima se ovaj korak čini očitim, no i dalje je potrebno napomenuti kako je ljeti SPF faktor obavezan. Najbolje bi bilo koristiti kreme sa SPF faktorom kroz cijelu godinu, no ljeti je to neupitno. Pritom to moraju biti kvalitetne kreme s faktorom zaštite većim od SPF 30, a široku ponudu možete naći na Notino. Osim toga, nije ih dovoljno nanijeti ujutro, a zatim provesti dan na plaži ili u moru, već ih je važno iznova nanositi svakih par sati (ovisno o proizvodu). Redovitim korištenjem krema za Sunce zaštitit ćete svoju kožu od UV zračenja, hiperpigmentacije i raka.

 

Ne zaboravite na čišćenje

 

Mnogima se čini da nema potrebe za čišćenjem kože ako su cijeli dan proveli u moru, no upravo zato je to obavezni korak ljetne rutine za njegu kože. Ljeti se na vašem licu skuplja povećana količina znoja, soli, pijeska i klora kod onih koji preferiraju bazene. Zato je na kraju svakog dana potrebno sve te čestice ukloniti s lica i pružiti mu potrebnu njegu.

 

Komentari