• Desire Crnković
  • Desire Crnković
  • Desire Crnković

Božuri ugodni oku i njuhu

Božuri su jedno od omiljenog proljetnog cvijeća, njihova raskoš i miris nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Izvorno latinsko ime ove biljke je paeonija i dolazi iz porodice žabnjaka. Božur je trajnica i zeljasta biljka.

Božuri su jedno od omiljenog proljetnog cvijeća, njihova raskoš i miris nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Izvorno latinsko ime ove biljke je paeonija i dolazi iz porodice žabnjaka. Božur je trajnica i zeljasta biljka. Uglavnom nije osjetljiv na vanjske uvjete tako da mu ne smetaju svibanjske kiše niti hladne temperature.

Lišće je s višestrukim režnjevima, a iznad njih se nalaze veliki cvjetovi božura. Danas možemo naći puno boja i nijansa božura: bijeloj, ružičastoj, crvenoj, žutoj, pink,...

Najpovoljnije vrijeme za sadnju božura je rujan i listopad. U to vrijeme najpovoljnije je saditi, dijeliti i presađivati božure. Prije sadnje tlo je potrebno duboko prekopati i obilno pognojiti zrelim kompostom. Dijelove zadebljalog vretenastog korijena koji su poprilično krhki, s najmanje 2-3 dobro razvijena pupoljka posadite plitko, na razmak od najmanje 60 cm.

Cilj je da ružičasti pupovi na korijenovu vratu budu pokriveni sa samo nekoliko centimetara zemlje. Nemojte ga preduboko posaditi jer onda nekoliko godina neće procvasti. Božuri najbolje uspijevaju na punom suncu ili djelomičnoj sjeni. Bitno je da se nalaze na otvorenom položaju i zaštićeni od ranojutarnjeg sunca. Ova biljka voli humusno i blago vlažno tlo. Odlično podnosi niske temperature i zimi mu nije potrebna nikakva zaštita.

Poželjno je da ih posadite u vrtu jer on voli dosta prostora. Važno je naglasiti da božuri nisu balkonsko cvijeće.

 

Autor: Mag.ing.hortikulture  Desire Crnković
Foto: Desire Crnković
facebook.com/desiregardendesign/
instagram.com/desiregardendesign/?hl=hr

Komentari